Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Vlada je 2018. usvojila odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta konzorcijumu kompanijama Fortum, EPCG i Sterling&Wilson

Nova tenderska komisija ocjenjivaće ponude pristigle za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori

Ministarstvo energetike i rudarstva formiralo je novu tendersku komisiju koja će ponovo ocjenjivati ponude pristigle na javnom pozivu za gradnju solarne elektrane Briska gora u Opštini Ulcinj, saopšteno je Ecoportalu iz ovog Ministartsva.

-Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti po pitanju formiranja komisije  u čijem sastavu se nalaze predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva, Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstva finansija, Opštine Ulcinj, Agenicje za strane investiicje i Zaštitnika imovinsko pravnih interesa. U narednom periodu se očekuje inteziviranje aktivnosti po ovom pitanju – navodi se u odgovorima.

Ilustracija – Foto: greenhomesystems.com

U postupku sprovođenja aktivnosti po Javnom pozivu objavljenom 19. maja 2018. godine, ponude su podnijela tri ponuđača, a Tenderska komisija je donijela Odluku o utvrđivanju rang liste prema kojoj je Konzorcijum „Fortum i EPCG“ ostvario status prvorangiranog ponuđača, drugorangirani je bio ponuđač Konzorcijum „IREDL“, dok je ponuda Konzorcijuma „Montesolar“, ocijenjena kao formalno neispravna. U sudskom postupku, koji je uslijedio, Upravni sud je donio presudu kojom je usvojena tužba „Montesolara“ i poništena odluka Tenderske komisije. U cilju izvršenja sudske presude i prevazilaženja postojećih problema u realizaciji ovog važnog projekta, Vlada je zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da obrazuje novu Tendersku komisiju za ocjenu dokumentacije dostavljene po Javnom pozivu.

Podsjećamo, Vlada je u decembru 2018. usvojila odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora, konzorcijumu kompanija koga čine finski Fortum i EPCG i firma Sterling&Wilson.

Izgradnjom solarne elektrane na Briskoj Gori, Crna Gora bi dala značajan doprinos borbi sa globalnim klimatskim promjenama.

-Solarnu elektranu čine solarni fotonaponski sistemi koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju. S obzirom na to da prilikom proizvodnje električne energije nema štetnih produkata, realizacija elektrane neće imati negativnog uticaja na naselja i zaštićena prirodna dobra u kontaktnim zonama – saopštno je ranije iz Vlade.

Kako je tada objašnjeno, solarne elektrane gradile bi se na lokacijama na kojima je obezbijeđena saobraćajna pristupačnost i priključci na mrežu elektroenergetske i druge tehničke infrastrukture.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Na Bilećkom jezeru gradiće se solarna i hidroelektrana

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima