Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Klimatske promjene i velike suše smanjuju udio hidroenergije u proizvodnji struje

Nižu se rekordi, porast godišnjih globalnih emisija ugljen dioksida u 2023.

LONDON, 1. mart (Rojters) – Nivo globalnih emisija ugljen-dioksida (CO2) povezanih sa sektorom energije dostigle su rekordan nivo prošle godine, dijelom i zbog povećane upotrebe fosilnih goriva u zemljama u kojima suše ometaju proizvodnju hidroenergije, saopštila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Naučnici su saopštili da će u narednim godinama biti potrebno naglo smanjenje emisija CO2, i to onih koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva, ako se žele ispuniti ciljevi za ograničavanje globalnog porasta temperatura i sprečavanje klimatskih promjena.

Ilustracija – Foto: greenmatters.com

Globalne emisije iz energetskog sektora porasle su za 410 miliona tona, odnosno za 1,1% u 2023. godini čime su dostigle ukupnu vrijednost od čak 37,4 milijarde tona, pokazala je analiza IEA.

Globalna ekspanzija čistih tehnologija kao što su električna vozila, solarna i energija i vjetra, pomogli su da se obuzda rast emisija koji je u 2022. iznosio 1,3%. Međutim, ponovni zalet kineske privrede nakon pandemije, povećanje upotrebe fosilnih goriva u zemljama gdje hidroenergija nije dala očekivane rezultate, kao i oporavak avio transporta doveli su do opšteg ukupnog rasta emisija CO2. U saopštenju se još navodi i da je usljed ekstremnih suša koje su onemogućile proizvodnju energije koristeći hidropotencijale došlo do nadoknade energije korištenjem fosilnih goriva. To je uzrokovalo porast emisija za čak 40%, odnosno dodatnih 170 miliona tona CO2. Da ovo nije bio slučaj, u 2023. bi došlo do pada ukupnih emisija.

Emisije povezane sa energijom u Sjedinjenim Američkim Državama pale su za 4,1 odsto, a najveći dio smanjenja došao je iz sektora električne energije, navodi se u izvještaju.

U Evropskoj uniji emisije iz sektora energije pale su za skoro 9% prošle godine podstaknute porastom proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i padom proizvodnje električne energije iz uglja i gasa.

Nasuprot tome, u Kini su emisije iz ovog sektora porasle za 5,2 odsto, a potražnja za energijom je rasla kako se zemlja oporavljala od karantina vezanog za COVID-19, navodi se u izveštaju.

Treba reći i da je Kina u 2023. doprinijela sa oko 60 odsto globalnog povećanja kapaciteta solarne energije, energije vjetra i električnih vozila, saopštila je IEA.

Prir. M.V.-M.M.

Izvor naslovne fotografije: geographical.co.uk

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Nižu se rekordi, porast godišnjih globalnih emisija ugljen dioksida u 2023.

ECO POLIS

Postignut dogovor o udaljavanju od fosilnih goriva, ali ne i o postepenom ukidanju

ECO POLIS

EU priprema plan kojim bi zaustavila uvoz ruskih energenata