Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Revolucionarno otkriće

Naučnici pretvaraju vlažan vazduh u obnovljivi izvor energije

U izuzetnom naučnom otkriću, istraživači sa Univerziteta Masačusets (UMass) Amherst otkrili su metod za generisanje kontinuirane električne struje iz vlage u vazduhu. Ovo neočekivano otkriće je otvorilo nove mogućnosti za proizvodnju obnovljive energije iz vazduha koji udišemo. Sa potencijalom da promijene energetsku scenu, naučnici sada istražuju načine da iskoriste ovu higroelektričnu energiju u većem obimu za napajanje naših domova i zgrada, objavio je Guardian.

Foto: Josh Edelson/AFP/Getti Images

O pretvaranju vlažnog vazduha u energiju je govorio još u 20. vijeku, jedan od najvećih naučnika ikada – Nikola Tesla. On je uvijek maštao o tome gledajući na zemlju i gornju atmosferu kao na dva kraja ogromne baterije. Njegovi snovi nikada nisu ostvareni, ali higroelektrika sada ponovo privlači pažnju istraživača.

Slučajno otkriće

Istraživački tim UMass Amhersta slučajno je naišao na ovaj revolucionarni fenomen. Prvobitno željeći da naprave jednostavan senzor za mjerenje vlažnosti, zaboravili su da uključe struju dok su radili na uređaju. Iznenađujuće, otkrili su da uređaj, koji se sastoji od mikroskopskih cijevi zvanih nanožice, proizvodi električni signal čak i bez spoljnog izvora napajanja. Nanožice, tanje od ljudske kose, omogućile su molekulima vode iz vazduha da uđu i generišu malo punjenje, efektivno pretvarajući uređaj u sićušnu bateriju.

Tim UMass Amherst je sada napredovao u razvoju uređaja sa milionima nanopora. Ovi uređaji, veličine sličice i sposobni da generišu približno jedan mikrovat snage, mogli bi da se poslože vertikalno kako bi se povećala ukupna izlazna snaga. Koristeći sveprisutnost vazduha, istraživači zamišljaju budućnost u kojoj se više slojeva ovih uređaja može koristiti za napajanje većih uređaja, kao što su LED televizori ili čak čitava domaćinstva.

Vizionarska ambicija: Nikola Tesla na radu u svojoj laboratoriji, oko 1900. Foto: Pictorial Press Ltd/Alami

Projekat Catcher i komercijalizacija

U Lisabonu, projekat Catcher, koji predvode profesori Svitlana Ljubčik i njeni sinovi blizanci Andrij i Sergij Ljubčik, ima za cilj da pretvori atmosfersku vlažnost u obnovljivu energiju. U početku se njihovo istraživanje smatralo čudnim, međutim privuklo je značajna finansijska sredstva. Njihov tim je razvio tanak, sivi disk koji može da generiše 1,5 volti i 10 miliampera. Slaganjem 20.000 ovih uređaja, vjeruju da mogu da generišu 10 kilovat sati struje dnevno, što je ekvivalentno potrošnji energije prosječnog domaćinstva u Velikoj Britaniji. Njihov cilj je da radni prototip bude spreman za demonstraciju do 2024. godine.

Izazovi i budući izgledi

Iako je koncept proizvodnje električne energije iz vazduha uzbudljiv, pred naučnicima je nekoliko izazova. Osiguranje skalabilnosti i masovne proizvodnje ovih uređaja, nabavka sirovina i minimiziranje uticaja na životnu sredinu su ključni faktori koje treba uzeti u obzir. Pored toga, smanjenje visokih početnih troškova povezanih sa ovom tehnologijom i njeno činjenje ekonomski konkurentnom sa drugim obnovljivim izvorima energije, kao što su solarna i vjetar, zahtijevaće dalje istraživanje, razvoj i ulaganja.

Otkriće proizvodnje obnovljive energije iz vlažnog vazduha nudi obećavajući put za buduću proizvodnju energije. Iako je još uvek u ranoj fazi razvoja, potencijalne koristi su ogromne. Hidroelektrični uređaji bi mogli da obezbijede neprekidan izvor električne energije, danju i noću, u zatvorenom i na otvorenom. Istraživači čak predviđaju budućnost u kojoj se ovi uređaji mogu integrisati u građevinske materijale, eliminišući potrebu za odvojenom infrastrukturom za prenos energije. Iako postoje izazovi koje treba prevazići, naučna zajednica je optimistična u pogledu mogućnosti koje nam predstoje u hvatanju i korišćenju ogromne energije uskladištene u vazduhu oko nas.

Prir. N.B.

Izvor: www.theguardian.com

Naslovna fotografija: Freepik

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

HE Piva obilježila 48 godina rada