Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Troškovi solarne energije pali za 90 odsto

Naučnici predviđaju da će napredak solarnih panela dovesti do milion isključenja sa elektroenergetske mreže

Prema novoj studiji, više od 30 miliona domova u Evropi moglo bi da zadovolji sve svoje energetske potrebe koristeći samo krovne solarne panele.

Foto: Freepik

Istraživači sa Instituta za tehnologiju u Karlsrueu u Nemačkoj otkrili su da je više od 50 odsto, dakle 41 miliona domova koji nisu povezani na elektroenergetsku mrežu u Evropi, moglo biti samostalno u 2020. godini, koristeći samo solarne panele i baterije, a očekuje se da će ova cifra porasti na 75 odsto do 2050. godine.

Napredak solarne tehnologije znači da će biti ekonomski održivo da dio ovih samostojećih porodičnih kuća potpuno napusti elektroenergetsku mrežu u narednim decenijama.

Međutim, umjesto da potpuno napuste mrežu, istraživači su rekli da bi imalo više smisla na makroekonomskoj skali da domaćinstva ostanu povezana i da vraćaju višak energije drugim korisnicima tokom vremena prevelike proizvodnje.

„Naši rezultati pokazuju da čak ni 2050. odlazak van mreže neće biti najekonomičniji izbor, ali bi moglo imati smisla ulagati u ove vrste samoodrživih zgrada ako ste spremni da platite više za samostalnost“, rekao je glavni istraživač Maks Klajnbram, istraživač energetike na Tehnološkom institutu u Karlsrueu.

„Bilo bi manje efikasno da veliki broj domaćinstava napusti elektroenergetsku mrežu umjesto da je podržava.”

Cijena solarnih panela je značajno pala posljednjih godina, pri čemu je cijena solarne energije pala za skoro 90 odsto u posljednjoj deceniji, prema proračunima koje je u septembru izvršio berlinski Istraživački institut za globalnu zajednicu i klimatske promjene Merkator.

Vodeći istraživač Feliks Krojcig rekao je da bi pad troškova mogao da znači da bi cjelokupna svjetska potrošnja energije 2050. godine mogla biti „u potpunosti i isplativo pokrivena solarnom tehnologijom i drugim obnovljivim izvorima energije”.

Odvojena studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Ekseteru i Univerzitetskog koledža u Londonu, objavljena prošlog mjeseca, otkrila je da je solarna energija dostigla „nepovratnu tačku preokreta“ zbog koje će postati glavni svjetski izvor energije u roku od tri decenije.

„Nedavni napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realne“, rekla je Femke Nijse sa Univerziteta u Ekseteru.

„Koristeći tri modela koji prate pozitivne povratne informacije, predviđamo da će solarni paneli dominirati globalnim energetskim miksom do sredine ovog vijeka”, kazala je Nijse.

Ono što je sigurno, obnovljivi izvori će samo nastaviti da se razvijaju, kako u svijetu, tako i kod nas. 

Prir. N.B.

Izvor: www.independent.co.uk

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG najavila u julu gradnju VE Gvozd

ECO MNE

Đukanović: Hidroenergetsku strukturu koristimo za solarne elektrane

ECO MNE

Crna Gora će u naredne dvije godine implementirati dodatnih 200 megavata električne energije iz novih izvora