Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nova era održive energije u UAE

Najveća solarna elektrana na svijetu priključena na mrežu

Uoči COP28, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), pokrenuta solarna elektrana Al Dhafra – do sada najveća solarna elektrana na svijetu na jednoj lokaciji.

Foto: Emirates Water and Electricity Company (EWEC)

Ova solarna elektrana sa kapacitetom od 2 gigavata (GW), se nalazi na 35 kilometara od Abu Dabija i broji gotovo 4 miliona dvoslojnih solarnih panela. Njena misija? Snabdijevanje skoro 200.000 domova električnom energijom, dok istovremeno eliminiše preko 2,4 miliona tona emisija ugljenika godišnje.

Al Dhafru je rezultat sinergije Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar), Nacionalne energetske kompanije Abu Dabija (TAQA), francuske energetske kompanije EDF Renewables i kineskog proizvođača solarne energije JinkoPower. Dok TAQA posjeduje 40% udjela projekta, Masdar, EDF Renewables i Jinko Power posjeduju po 20% udjela ponaosob. Partnerstvo je sklopilo sporazum o snabdijevanju električnom energijom Emirates Water and Electricity Company (EWEC), nakon ugovora o kupovini električne energije iz 2020. godine.

Tokom vrhunca izgradnje, otvoreno je 4.500 radnih mjesta, a solarni paneli su se tokom izgradnje instalirali prosječnom snagom od 10 megavata (MW) dnevno.

Sa Al Dhafra sada u punom pogonu, kapacitet proizvodnje solarne energije UAE skočio je na 3,2 GW. Nedavno je kompanija EWEC tražila predloge za razvoj nove solarne elektrane od 1,5 GW u Al Khazni blizu Abu Dabija, jer im je cilj utrostručiti kapacitete obnovljive energije na 14 GW do 2030. godine.

Ujedinjeni Arapski Emirati su domaćini COP28 u Dubaiju, koji počinje 30. novembra, pa se smatra da je razumljivo što je planirano lansiranje solarne elektrane neposredno prije događaja.

Međitim, kritike ne izostaju. Postavljanje generalnog direktora državne naftne kompanije za vodeću poziciju na COP28 pokrenulo je polemike, posebno s obzirom na energetsku strategiju UAE za 2050. godinu. 

Energetska strategija UAE za 2050. cilja energetsku mješavinu od 44% čiste energije, 38% gasa, 12% „čistog uglja” i 6% nuklearne. Iako planiraju postati ugljenično neutralni do tada, pitanje ostaje kako će to postići s polovinom energije iz fosilnih goriva.

Prir. N.B.

Izvor: electrek.co

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Ponovo će se ocjenjivati ponude za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije