Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Najsnažnija svjetska plimna turbina napajaće 2.000 domaćinstava električnom energijom

Plimna turbina, turbina koja koristi energiju plime i oseke na sličan način na koji vjetroturbina koristi energiju vjetra, a za koju proizvođači tvrde da je najmoćnija te vrste na svijetu, započela je svoje putovanje od grada Dandija do Orknijskih ostrva, arhipelaga u Škotskoj.

Plimna turbina koja nosi naziv Orbital 2, novi je proizvod kompanije Orbital Marine Power. Sastavljena je od plutajuće čelične konstrukcije dugačke 73 metra koja sadrži dvije turbine pojedinačne snage 1 MW.

-Orbital 2 je dizajniran tako da omogući jeftini pristup svim sistemima i komponentama, od kojih je većina smještena u plutajuću nadgradnju za lako održavanje – navodi se u saopštenju kompanije Orbital Marine Power.

Plimna turbina biće usidrena u vodama arhipelaga gdje će proizvoditi dovoljno električne energije za snabdijevanje 2.000 domaćinstava električnom energijom.

Turbina je napravljena po sistemu ,,gullwing”– sklopljivih djelova koji se kreću poput galebovih krila. Ovaj sistem za kretanje dizajniran je za podizanje podvodnih djelova konstrukcje i elisa iz mora, radi lakšeg održavanja i mogućih popravki.

Svaka turbina ima rotor prečnika 20 metara koji se može okretati za punih 360 stepeni. Ovo turbini daje kombinovanu površinu rotora od 600 kvadratnih metara, najveću ikada na plimnoj turbini.

Pomenuta inovacija treba da obezbjedi turbini mogućnost generisanja energije tako da ne bude neophodno da cijela turbina mijenja smjer u zavisnosti od pojave plime i osjeke. Takođe, omogućiće sigurno, dinamičko upravljanje rotorima koji će crpiti snagu iz različitih pravaca, bez okretanja platforme.

Izvršni direktor kompanije Orbital Marine Power, Andrej Skot (Andrew Scott) kazao je da se tehnologija plimnih turbina u Velikoj Britaniji razvija više od 15 godina.

-Naša namjera je da komercijalizujemo tehnologiju i električnu energiju proizvedenu na ovaj način, a proces započinje upravo ovom turbinom. Vode Orknejskih ostrva su idealno mjesto za postavljanje turbina s obzirom da su lokalne plimne struje najjače na svijetu – kaže Skot. 

Kako je saopštio, oko plimne turbine more je prilično uzburkano, zbog čega je idealno mjesto za razvijanje i testiranje ovakvih tehnologija.

Električna energija se iz turbine prenosi dinamičkim kablom na morsko dno, a zatim statičkim kablom u lokalnu kopnenu električnu mrežu.

-Ono što je u ovom momentu potrebno je podrška na tržištu koja će omogućiti izgradnju i instalaciju većeg broja plimnih turbina oko britanske obale. Svakako mislimo da postoji mogućnost generisanja značajnih količina električne energije koja bi doprinijela da Velika Britanija postane država sa nultom potrošnjom energije – kazao je Skot.

Visina inicijalne investicije je od suštinske važnosti za brži razvoj zelenih tehnologija. Najvažniji podaci za kompaniju biće oni koji govore o tome koliko je električne energije Orbital 2 u stanju da generiše godišnje, koliko košta izgradnja i pogon, po kojoj cijeni ta energija može da se proda na datom tržištu i koliko će konstrukcija trajati u korozivnom podvodnom okruženju. Iako su morske mijene kao izvor energije nezavisne od atmosferskih vremenskih uslova, i samim tim pouzdanije od energije sunca i vjetra, plimne turbine moraće da sačekaju na masovnu upotrebu dok cijene ne postanu odgovarajuće.

Prir. M.L.

Izvor: BUG, BBS News

Foto ilustracije: Ocean Energy Europe,Offshore energy

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Najsnažnija svjetska plimna turbina napajaće 2.000 domaćinstava električnom energijom