Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Akcija koja bi mogla postati tradicija

Nagrađene četiri škole u sklopu ekološke akcije ,,Zajedno za IDEAlnu okolinu“

U okviru nedavno završenog konkursa i ekološke akcije „Zajedno za IDEAlnu okolinu“ četiri škole iz četiri crnogorske opštine (Zete, Berana, Pljevalja i Podgorice) osvojile su nagrade ukupne vrijednosti 10 hiljada eura

Foto: Krsto Vulović – EPA

Prvo mjesto i igralište vrijednosti 5.000 eura osvojila je OŠ „Zarija Vujošević“ iz Zete. Drugo mjesto, odnosno mobilijar/klupe i sprave za vježbanje u vrijednosti 3.000 eura, pripalo je OŠ „Lubnice“ iz Berana, dok treće mjesto i sadnice vrijednosti 2.000 eura dijele OŠ „Mihailo Žugić“ iz Pljevalja i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice.

Osim pomenutih nagrada, dodijeljena su i specijalna priznanja onim školama koje su se istakle količinom sakupljenog otpada, dok će svim ostalim učesnicima akcije biti uručene zahvalnice.

Podsjećamo, u ovoj ekološkoj akciji koju su realizovale Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za školstvo, Ispitni centar i Mercator-CG sa brendom IDEA, učestvovalo je 39 ustanova, odnosno 25.349 učenika/ca, i tom prilikom je prikupljeno 67.993 kg otpada.

Prvo mjesto: OŠ „Zarija Vujošević“ iz Zete Foto: Krsto Vulović – EPA
Drugo mjesto: OŠ „Lubnice“ iz Berana Foto: Krsto Vulović – EPA
Treće mjesto: OŠ „Mihailo Žugić“ iz Pljevalja Foto: Krsto Vulović – EPA
Treće mjesto: OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice Foto: Krsto Vulović – EPA

Ova zajednička akcija je, prema riječima Jelene Doderović, direktorice marketinga u IDEA-i, pokazala da postoji veliko interesovanje i želja da udruženim snagama i kontinuiranim djelovanjem mijenjamo našu životnu sredinu nabolje.

„Kada smo pokrenuli ovu akciju vjerovali smo u njen potencijal, a danas sa zadovoljstvom možemo reći da je, ne samo opravdala, već i nadmašila naša očekivanja. Za našu kompaniju ovo je samo jedna od mnogih aktivnosti koje preduzimamo kako bismo ostvarili našu viziju o kreiranju zdravog okruženja, a samim tim i bolje budućnosti za sve. Stoga, naša podrška se ne završava danas, već se ona nastavlja u našem svakodnevnom radu i našim budućim inicijativama“, kazala je Doderović i uputila riječi zahvalnosti svima koji su podržali naše mlade ekologe u ovoj zajedničkoj misiji zaštite životne sredine i stvaranja IDEAlne okoline.

U Agenciji za zaštitu životne sredine vjeruju da su ovakve inicijative, koje ekologiju na praktičan i koristan način približavaju najmlađima, od velike važnosti, te da će umnogome uticati na kreiranje i mijenjanje naših životnih navika koje se tiču pravilnog odlaganja i selektovanja otpada.

Dr Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine kazao je da je cilj akcije bio da podstaknu djecu, njihove roditelje te vaspitače-nastavnike kao i građane na razmišljanje o recikliranju. 

„Na taj način dali smo mali ali izuzetno značajan doprinos unapređenju zaštite životne sredine – kroz smanjenje količina otpada, podsticanje cirkularne ekonomije, kao i produžetku životnog vijeka već postojećih deponija u našoj zemlji. Prevencija i pravilna selekcija otpada, svakako su najvažnija karika u pravilnom upravljanju otpadom. Kako je akcija umnogome premašila naša očekivanja, izražavam uvjerenje da će ovaj projekat biti nastavljen i realizovan i tokom narednih godina, da će postati jedna lijepa tradicija koja će umnogome uticati na kreiranje dobrih i lijepih navika kod djece i mladih”, rekao je Gazdić.

Zavod za školstvo i Ispitni centar inicijativi su se pridružili u okviru aktuelnog projekta PISA 2025 – Nauka u fokusu, sa ciljem da se kroz nauku i naučne kompetence učenicima omogući usvajanje važnih životnih lekcija i navika. 

„Upućujem zahvalnost svima u čijoj je organizaciji sprovedena akcija „Zajedno za IDEAlnu okolinu”: Agenciji za zaštitu životne sredine, Ispitnom centru, a, posebno, inicijatoru i pokrovitelju – kompaniji “IDEA” koja je svoje društveno odgovorno poslovanje usmjerila ka najmlađoj populaciji.  Promocijom nauke, na kojoj počiva održavanje društva i ekonomije, kao i samog procesa selekcije otpada i reciklaže pomogli ste nam da, ovom lijepom akciijom, pokažemo da svaki pojedinac može biti odgovoran član društva, djelujući lokalno, djelujemo i globalno. Učimo da ličnim primjerom radimo u korist društva. Ličnim angažovanjem svaki učenik je doprinio i reputaciji Crne Gore kao ekološke države. Čestitamo svim dobitnicima nagrada i svakoj školi, koja je učetvovala u ovoj akciji, na iskazanoj energiji, volji i entuzijazmu.  Vjerujemo da ćemo ovu i slične akcije nastaviti i u II polugodištu“, kazala je direktorica Zavoda za školstvo Irena Pavlović.

Imajući u vidu značaj ovakvih akcija, kao i iskazano interesovanje zajednice i postignute rezultate, realizacija ovog i sličnih projekata nastaviće se i u narednom periodu.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Nagrađene četiri škole u sklopu ekološke akcije ,,Zajedno za IDEAlnu okolinu“

ECO MNE

Preko 25 hiljada učenika-ca iz 39 ustanova sakupilo skoro 68 tona otpada

ECO MNE

Promocija reciklaže kroz ekološku akciju „Zajedno za IDEAlnu okolinu!”