Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Dokument koji određuje budućnost Crne Gore

Nacrt prostornog plana Crne Gore do 2040: Održivi razvoj u fokusu

Današnja 70. sjednica Vlade Crne Gore, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Dritan Abazović, donijela je ključne odluke za budućnost zemlje. Na ovoj sjednici usvojen je Nacrt prostornog plana Crne Gore (PPCG) do 2040. godine, zajedno s Programom održavanja javne rasprave u trajanju od 30 radnih dana. Ovaj dokument predstavlja temeljni strateški plan koji će odrediti budući razvoj Crne Gore u skladu sa ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno-istorijskim potrebama zemlje.

Foto: Vlada CG

Plan ističe važnost uravnoteženog regionalnog razvoja, sa posebnim naglaskom na sjevernom regionu. Cilj je pokrenuti intenzivan razvoj ovog područja kako bi se valorizovali prirodni resursi i zaustavili negativni demografski trendovi. Osim toga, dokument definiše ciljeve opšteg ekonomskog i društvenog razvoja u Crnoj Gori, uz poseban naglasak na sektorima kao što su saobraćaj, energetika, upravljanje otpadom i druge infrastrukturne potrebe.

Ekološka osviješćenost i zaštita prirode

Jedan od ključnih aspekata PPCG-a je visoka ekološka svijest. Plan obavezuje na praćenje politike prostornog razvoja na način koji postiže balans između razvoja i zaštite životne sredine. Poseban naglasak stavljen je na zaštitu prirode, životne sredine i kulturne baštine, kao i na zaštitu predjela i kulturnih pejzaža. Ovo ukazuje na posvećenost očuvanju prirodnih resursa Crne Gore za buduće generacije.

PPCG sadrži detaljne smjernice za urbani i ruralni razvoj. Definisani su koncepti mreže naselja i opšti uslovi za planirane namjene prostora. Ove smjernice će se pratiti u budućoj planskoj dokumentaciji, pružajući jasnoću i sigurnost u graditeljskim područjima, poljoprivrednim i šumskim površinama, vodenim površinama, infrastrukturnim zonama i drugim prirodnim površinama.

Kako je navedeno u saopštenju, u procesu izrade PPCG-a, posebna pažnja posvećena je ekološkoj odgovornosti. Nacrt strateške procjene uticaja na životnu sredinu dodatno upućuje na važnost ekološki odgovornog pristupa u realizaciji planiranih rješenja. Ova procjena osigurava da se negativni uticaji na prirodu i okolinu minimiziraju ili ublažavaju.

Cijelu prezentaciju Nacrta prostornog plana možete pogledati ovdje

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Prostorni plan Crne Gore biće donešen u trećem kvartalu ove godine

ECO MNE

Prostorni plan – najvažniji strateški dokument za mjere dugoročnog prostornog razvoja

ECO MNE

Građani ključna karika u planiranju održivog prostora