Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ekološka inicijativa u Glavnom gradu

Na pet reciklomata za mjesec dana prikupljeno 14.000 flaša i limenki

PODGORICA – Za svega mjesec dana i na samo pet reciklomata, prikupljeno je skoro 14.000 flaša i limenki, koje su uredno sortirane i upućene gradskoj Deponiji na kompresovanje i prodaju, saopšteno je iz Glavnog grada.

Pored toga kroz proces recikliranja obezbijeđeno je više od 85 kilograma kvalitetnih granulica za napuštene pse u našem gradu.

-Prikupljena plastika i limenke vrijede oko 200 eura, dok je nabavna cijena obezbijeđenih granula oko 120 eura, a sami uređaji se napajaju od solarne energije, odnosno ne troše struju – kažu iz Glavnog grada.

Reciklomat na Trgu Nezavisnoti – Foto: Glavni grad

Reciklomati su najbolji pokazatelj koliko je malo potrebno, da bi se stvari mijenjale na bolje.

Reciklomati su u februaru postavljeni na Trgu nezavisnosti, u Bloku V, na brdu Gorica (u blizini Avanturističkog parka), u Moskovskoj ulici (ugao sa Bulevarom revolucije) i na Univerzitetskom trgu.

Ideja je da građani ubacivanjem ambalaže (5 boca – PET ili limenke) u reciklomate za pse, zauzvrat dobiju određenu količinu hrane za pse.

-Očekujemo da će postavljanje ovih sadržaja na navedenim lokacijama imati najveći efekat, kako sa strane frekventnosti prostora, tako i sa strane bezbjednosti tj. mogućnosti da dođe do nenamjenskog korišćenja ili oštećenja na reciklomatima – kazali su ranije iz Glavnog grada.

Reciklomati su poseban vid aparata koji, kao dobra ekološka inicijativa, omogućavaju višestruke povoljnosti široj zajednici. Jedan, možda i najvažniji benefit, je stvaranje pozitivnih promjena u navikama koje se odnose na pravilno odlaganje otpada. S druge strane oni građanima nude i benefite, gdje na vrlo jednostavan način mogu usmjeriti poene dobijene od recikliranog otpada.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Tri gradske firme sakupile 600kg otpadnog papira i predali ga na reciklažu

ECO MNE

Na pet reciklomata za mjesec dana prikupljeno 14.000 flaša i limenki

ECO MNE

Od lociranja nelegalnih deponija do promocije selekcije otpada i reciklaže