Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Sveto drvo staro više od 2.000 godina počelo da se oporavlja

Mladi izdanci počeli da rastu na Staroj maslini u Baru

Nakon zabrinjavajućih informacija o stanju jedne od najstarijih  maslina na svijetu čiji dio grana je počeo da se suši,  mladi  izdanci Stare masline daju nadu da će se spomenik prirode na Mirovici oporaviti, piše Primorski portal.

-Uočljivo je da kondiciono stanje Stare masline napreduje. Želja svih je da je ta dinamika još intenzivnija. Ipak, spavajućim pupoljcima na najstarijem dijelu debla treba dati još vremena, dok se na mlađem dijelu uočava novi vegetativni prirast, koji ćemo u potpunosti sačuvati. Nastavljamo dalje i u svakodnevnoj smo komunikaciji sa domaćim stručnjacima i međunarodnim ekspertima, potvrđeno je Primorskom portalu od stručnjaka koji se poslednjih mjeseci intenzivno bave revitalizacijom Stare masline, simbolom Bara i Crne Gore.

Podsjetimo, promjene na Staroj maslini su konstatovane prošle godine. Primijećeno je  sušenje, krtost dijela grana, promjena boje listova, zatim  gotovo potpuno odsustvo cvasti  u dijelu krošnje gdje je  vidljivo  sušenje grana i listova.

Mladi izdanci na Staroj maslini – Foto: Primorski portal

Početkom 2024. sprovedena je drenažna da bi se uklonio višak podzemnih voda koje, po mišljenju struke, smetaju korijenju Stare masline u Baru. Radovi su izvršeni  pod nadzorom profesora Građevinskog i Biotehničkog fakulteta.

Opština Bar je u avgustu formirala Komisiju za analizu stanja i predlog mjera za zaštitu i očuvanje Stare masline.

Preduzete su sve propisane mjere i procjena radova na sanaciji. U januaru je dobijeno odobrenje od Agencije za zaštitu životne sredine o izvođenju radova u zaštićenom području.

Zakonom je zaštićena i proglašena za prirodno dobro zbog prirodnih, morfoloških i istorijskih vrijednosti još 1957. godine. Prije toga, pripadala je imanju porodice Nikočević.

Najveća opasnost po Staru maslinu postojala je u Drugom svjetskom ratu. Okupaciona italijanska vlast ponudila je 1941. godine Veliši Nikočeviću 2.500.000 lira u zlatu da je proda, u namjerida je sa korijenom presele u Prirodnjački muzej u Bariju. No, ugledni domaćin, svjestan njene vrijednosti, ne samo za svoje imanje, već i za čitavi kraj, energično je odbio ovu nevjerovatnu ponudu!

Nedavni rezultati dendrohronološke analize, obavljene na Šumarskom fakultetu Univerziteta u  Istanbulu, koji su nedvosmisleno dokazali da je Stara maslina na Mirovici kraj Bara i zvanično najstarija na Južnom Jadranu.

Zavjet čuvanja Stare masline prenošen je s koljena na koljeno, a starijim žiteljima još uvijek je živo sjećanje na najstrožu zabranu kidanja grana ili listova sa nje. Predanja bilježe i prokletstvo koje bi zadesilo svakog ko je pokušao da uništi ili posječe ovu svetu biljku.

Posljednji privatni vlasnik Stare masline bio je Veliša Nikočević. On ju je, skupa sa velikim imanjem, kupio od Alja Durkova Nikočevića, tridesetih godina XX vijeka.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: BBC na srpskom

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Mladi izdanci počeli da rastu na Staroj maslini u Baru

ECO MNE

Počeli sanacioni radovi na platou gdje se nalazi Stara maslina

ECO MNE

Počinje izgradnja drenažnog rova gdje se nalazi Stara maslina