Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Maslina kao simbol mira i zdrave životne sredine

U dvorištu Osnovne škole „Vojin Popović” u Piperima danas su zasađene 64 masline, doniranih od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u okviru inicijative za formiranje Parkova „Maslinjaci djece Crne Gore” a koja je prihvaćena prema projektu Fondacije „Info sport CG – Bar”.

Simbolika broja 64 je u tome što se ove godine, 19. decembra, navršava isto toliki broj godina od kada je formirana škola.

Direktor škole, Strahinja Bulatović, kazao je da su akciju prepoznali kao prioritet i dug prema prirodi koju smo narušiili i devastrirali, prije svega nebrigom i nepažnjom. 

On je dodao i da je dio sadnica posađen u pomen preminulim od covida koji su iz ovoga kraja.

Miodrag Banović, predstavnik NVO „Info sport Crne Gore“ i koordinator projekta „Maslinjaci djece Crne Gore“, kazao je da su od 2002. godine do sada posadili 956 maslina.

Kako je kazao, sve sadnice su posađene u masovnim ekološkim akcijama, kako bi podstakli druge da se uključe u ovakve i slične projekte.

On je predložio da se u cilju zaštite i unapređenja životne sredine, u dvorištima svih institucija koje rade sa djecom i za djecu (vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, dnevni centri za osobe sa smetnjama u razvoju, centri za napuštenu djecu, Crveni krst, Vojska Crne Gore, sportski i kulturni centri, zdravstvene ustanove, turističko-ugostiteljski objekti i objekti vjerskih zajednica) u Baru, Ulcinju, Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Podgorici, Golubovcima, Tuzima i Danilovgradu, u kojima je maslinu kao kulturu zbog klimatskih uslova moguće saditi, zasade parkovi maslina za djecu Crne Gore.

Dragutin Vučinić, profesor i predsjednik Školskog odbora, kazao nam je da je ponoson što se jedna ovakva akcija organizovala u njegovom kraju.

-Posadili smo masline koje su simbol mira. Ovakvim akcijama se posebno raduju djeca. Smatram da bi trebalo organizovati još ovakvih akcija kako bi obnovili i oplemenili životnu sredinu – dodao je Vučinić.

Nakon što su masline posađene, đacima ove škole održan je čas o biodiverzitetu i zaštićenim vrstama flore i faune.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Škola u Piperima bogatija za sadnice Judinog drveta, hrasta i 200 komada sezonskog cvijeća

ECO MNE

NVO ,,Uruženje za razvoj Pipera” pita koliko je zagađenje od peletare u Gornjim i Donjim Mrkama

ECO MNE

Ekološka akcija u Rogamima: Plaža Kolovrat oplemenjena sadnicama lovora i magnolije