Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Mašinski fakultet: Izložba električnih automobila za čistiji vazduh i očuvanje životne sredine

Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Mašinski fakultet organizovali su u petak Eco-Ideathlon, izložbu električnih automobila u izložbenom prostoru E-mobility laboratorije.

Građani su imali priliku da se upoznaju sa performansama električnih automobila, njihovom značaju za zaštitu životne sredine i ostalim benefitima koje pružaju. Na izložbi su predstavljeni modeli Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4, Kangoo MAXI Z.E, Renalut ZOE i Nissan Leaf. Takođe, crnogorska javnost mogla je da se upozna sa punjačima za električna vozila Schneider Electric i  Kempower,  kompanije EVC Montenegro.

Foto: ecoportal.me – EVC Montenegro je predstavio jedan od najprodavanijih punjača iz Schneider Electric ponude

Koordinatorka projekta, Tijana Lopičić – Vasić, kazala je Ecoportalu da je cilj izložbe električnih automobila promovisanje E-mobilnosti i zaštita životne sredine.

-Ova izložba je  organizovana  u okviru projekta „Očuvanje prirode kroz edukaciju o E-mobilnosti“, koji je finansiran kroz IPA program podrške. Smatramo da će se izložbom E-mobilnost približiti kako građanima, tako i javnom i privatnom sektoru – dodala je ona.

Dekan Mašinskog fakulteta, Igor Vušanović, saopštio nam je da se na njihovom fakultetu prate nove tehnologije i promoviše zelena energija.

-Saobraćaj postoji na studijskom programu i jedna je od tema kojom se bavimo. Moramo dati veći doprinos elektrifikaciji saobraćaja. Naš doprinos je, između ostalog, formiranje laboratorije za E-mobilnost u kojoj se nalazi punjač gdje se mogu besplatno napuniti električna vozila. Takođe, instalirali smo solarnu elektranu i dobili smo saglasnot CEDIS-a za priključenje, te će ona vrlo brzo biti u funkciji. Na taj način vozila će se puniti isključivo obnovljiom energijom – istakao je Vušanović.

Kako je dodao, imaju u planu mnogo projekata, a novina je što su dobili specijalizovane dronove za snimanje zagađenja saobraćaja.

-Imaćemo uskoro mapiranu sliku grada pomoću koje ćemo znati gdje su kritične saobraćajnice i šta treba uraditi kako bi se smanjila zagađenost vazduha – kazao je Vušanović.

Osnivanjem E–mobility laboratorije, u kojoj je instaliran jedan od prvih punjača za električna vozila, Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore prepoznao je značaj uvođenja električnih vozila u vozni park Crne Gore, kao i svoje uloge u elektrifikaciji transporta.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Mašinski fakultet dobio akademsku licencu softvera za analizu saobraćajnih tokova

ECO MNE

EXPO 2020 Dubai: Crna Gora predstavila prirodne ljepote, biodiverzitet i investicioni ambijent

E-MOBILNOST

Punjači za električna vozila – za punjenje na javnom mjestu i kod kuće