Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

NVO Program za životnu sredinu, EnvPro predstavila rezultate svog projekta Vode Balkana

Kreirana aplikacija za biomonitoring u Parku prirode Rijeka Zeta

NVO Program za životnu sredinu, EnvPro u Danilovgradu je održala završni događaj na kojem je predstavila rezultate svog projekta Vode Balkana: bioindikatori edukacija i turizam.

Ovom prilikom predstavljen je jedan od značajnijih rezultata ovog projekta – aplikacija www.biomonitoring.me, koja je namijenjena sprovođenju biomonitoring programa u Parku prirode Rijeka Zeta. Ova online platforma pruža mogućnost identifikacije i unos podataka o bioindikatorskim vrstama osjetljivim na promjene u životnoj sredini. Cilj je prikupljanje relevantnih podataka kako bi se preduzele mjere za unapređenje i zaštitu ovog područja. Aplikacija je prilagođena različitim korisničkim profilima, uz prateći protokol i uputstva za sprovođenje biomonitoring programa.

Foto: biomonitoring.me

U okviru projekta, kreiran je i Vodič za biomonitoring proces, namijenjen obrazovnim ustanovama u cilju sprovođenja s ličnih aktivnosti u prirodi. Takođe, duž obale rijeke Zete, na četiri lokacije biće postavljene edukativne table, koje će pružati posjetiocima smjernice o načinima doprinosa očuvanja ovog dragocjenog područja.

Andrea Grgurović Pavićević iz Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u Opštini Danilovgrad, zahvalila se svima koji su doprinijeli unapređenju i zaštiti ovog područja jer su aktivnosti koje sprovode upravo usmjerene ka očuvanju zaštićenog područja Park prirode Rijeka Zeta.

Izvršna direktorica NVO Program za životnu sredinu, Ana Katnić, predstavila je rezultate projekta naglašavajući koristi kako za Park prirode Rijeka Zeta, tako i za lokalno stanovništvo. Posebno je istakla važnost uključivanja lokalnog stanovništva i šire javnosti u aktivnosti organizacije kao ključnog faktora dugoročnog očuvanja i unapređenja životne sredine i zaštićenih područja uopšte.

Ekspert na projektu, Bogić Gligorović, detaljno je predstavio edukativni program i Vodič za biomonitoring, naglašavajući važnost obrazovnih ustanova u sprovođenju ovakvih aktivnosti i razvoju ekološke svijesti kod najmlađih.

Učenici Osnovne škole ,,Radojica Perović”, koji su aktivno sarađivali kroz projekat, takođe su podijelili svoje iskustvo na događaju. Nastavnica biologije u ovoj školi, Bojana Miranović, i učenik VII-4 razreda, Andrija Đuranović, predstavili su edukativni program iz perspektive onih kojima je isti namijenjen. Upravo je crtež ovog dječaka kao jedna od aktivnosti projekta poslužio kao inspiracija za izradu logoa predmetnog projekta.

Rijeka Zeta – Foto: ecoportal.me

Koordinatorka projekta, Snežana Dragićević, upoznala je prisutne sa sprovedenim aktivnostima biomonitoring programa, kao i sa dešavanjima tokom Festivala nauke 2023 – Dani nauke i inovacija.

Projektom ,,Vode Balkana”, EnvPro je ne samo ostvarila značajan doprinos zaštiti životne sredine već i podstakla saradnju između lokalne zajednice, obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva u cilju očuvanja prirode. Posebno je naglašeno se sve faze projekta ,,Vode Balkana”, kojih je do sada bilo tri, sprovode u saradnji sa globalnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) a podržan je od strane Američke službe za šumarstvo United States Forest Service (USFS). Koordinator za jugoistočnu Evropu iz TNC, gospodin Matija Penezić, obratio se prisutnima tokom završnice događaja, izražavajući podršku i značaj ovog projekta.

Prir. M.V.

Izvor: envpro.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Kreirana aplikacija za biomonitoring u Parku prirode Rijeka Zeta

ECO MNE

CZIP: Parku prirode na Marezi prijeti devastacija

ECO MNE

Plivanje u kanalizaciji: Kako da očistimo Evropske (i naše) rijeke?