Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Međunarodni naučno-stručni skup ,,Građevinarstvo, nauka i praksa“ održan u Kolašinu sa temom zaštite od zemljotresa u fokusu

Korak naprijed za građevinarstvo u Crnoj Gori

Deveti međunarodni skup „Građevinarstvo, nauka i praksa” GNP2024, održan je prošle nedjelje u Kolašinu, a otvorio ga je rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović.

Dekanica Građevinskog fakulteta, prof. dr Marina Rakočević, kazala je da joj je čast što Građevinski fakultet tradicionalno, već deveti put, organizuje konferenciju koja okuplja najveće stručnjake iz oblasti građevinarstva i omogućava istraživačima, naučnicima i inženjerima razmjenu mišljenja povodom širokog spektra tema iz oblasti građevinarstva.

Firma Vigoris Ecotech – Foto: ecoportal.me

Konferenciju održavamo u godini koja je 45. godišnjica razornog zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru, iz kog razloga je danas glavna tema fokusirana na seizmički otporne konstrukcije, a predavači su upravo iz zemalja koje su imala slična iskustva kao i Crna Gora 1979. godine – kazala je ona.

Ona je dodala da joj izuzetnu čast predstavlja što se konferencija GNP2024 održava i u godini u kojoj Univerzitet Crne Gore proslavlja jubilej – 50 godina postojanja, rada i razvoja, pod sloganom FuturUM.

-Ova konferencija je jedan od značajnijih događaja koji Univerzitet Crne Gore organizuje povodom proslave jubileja, još jedan u nizu događaja koji će se održati ove godine, a posvećeni su jubilarnoj godini – istakla je Rakočević.

Zbornik konferencije GNP 2024 sastoji se od 157 radova koji su doprinos 378 autora iz 22 zemlje Evrope i šire, objasnila je dekanica Rakočević. Takođe, dodala je da kroz inovacije, istraživanja, diskusije i razmjenu mišljenja, Građevinski fakultet ima cilj da trasira put za dalji razvoj građevinarstva i doprinesemo sveukupnom razvoju našeg društva.

Prodekan za nastavu na Građevinskom fakultetu, dr Ivana Ćipranić, poručila je budućim studentima da će upisom ovog fakulteta bti ponosni na diplomu stečenu na najstarijoj i jedinoj visokoobrazovnoj ustanovi u Crnoj Gori koja školuje kvalitetan i reprezentativan kadar iz oblasti građevinarstva.

Predstavljanje projekata – Foto: ecoportal.me

-Nakon završenih studija studenti su u mogućnosti da primijene sva stečena znanja u svom daljem stručnom i akademskom obrazovanju; da rješavaju inženjerske probleme; učestvuju u projektovanju, građenju objekata visokogradnje i niskogradnje; koriste razne softverske alate za obradu tehničke dokumentacije; učestvuju u planiranju, projektovanju, izvođenju, nadzoru i održavanju građevinskih objekata. Svršeni studenti Građevinskog fakulteta su građevinski inženjeri koji učestvuju u realizaciji građevinskih projekata, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu i šire. Pored toga, neki od svršenih studenata opredijele se za nauku i istraživanje, te zaposlenje pronađu na univerzitetima i u istraživačkim centrima – istakla je ona.
Ona se osvrnula i na održivi urbani razvoj i održivu gradnju. Kako je kazala, Crna Gora je među prvim zemljama jugoistočne Evrope uspostavila strateški i institucionalni okvir za održivi razvoj po standardima razvijenih zemalja Evropske unije.

-Nacionalna strategija održivog razvoja (NSOR) predstavlja dugoročnu razvojnu strategiju Crne Gore kojom se definišu rješenja za održivo upravljanje sa četiri grupe nacionalnih resursa: ljudskim, društvenim, prirodnim i ekonomskim. Strategija daje, između ostalog, kritički osvrt na probleme sa kojima se Crna Gora suočava, a tiču se održivog urbanog razvoja – dodala je Ćipranić.
Neki od aktuelnih problema u vezi sa održivim upravljanjem prostorom u Crnoj Gori su, kako je istakla, nedostatak društvene svijesti o važnosti održivog upravljanja prostorom i resursima, neefikasno korišćenje vode sa odsustvom koncepta ponovnog korišćenja vode, nepostojanje dovoljnog broja mjera za ublažavanje uticaja klimatskih promjena (Suštinski preduslov za postizanje ovog cilja je integrisanje klimatske politike i mjera za smanjenje emisija gasova staklene baste), nedovoljno korišćenje održivih građevinskih proizvoda. Potrebno je raditi na unaprijeđenju standarda u pogledu energetske efiasnosti i većeg korišćenja energije iz obnovljivih izvora u procesima proizvodnje, ugradnje i odlaganja građevinskih proizvoda – pojasnila je ona.

Otvaranje skup „Građevinarstvo, nauka i praksa” GNP2024 – Foto: ucg.ac.me

Prema njenim riječima, postoji blagi trend rasta u oblasti održivog urbanog razvoja i održive gradnje u Crnoj Gori, ali još uvjek nije na nivou koji postoji u zemljama EU.
Kada je riječ o zaštiti životne sredine, kako ističe, tokom procesa projektovanja, sve više se vodi računa o ekološkim aspektima gradnje, kao što su energetska efikasnost, upotreba ekoloških materijala, smanjenje emisija gasova staklene bašte i slično.

-I na ovom polju treba raditi na upaprijeđenju procedura koje obezbjeđuju takvo projektovanje, koje ne ugrožava životnu sredinu – pojašnjava ona.

Izvršni ditrektor firme Vigoris Ecotech, Siniša Višnjić, kazao je da im je izuzetno drago što su imali priliku da budu jedan od sponzora međunarodne konferencije ,,Građevinarstvo, nauka i praksa (GNP) 2024”.

-Ovaj događaj predstavlja značajan korak naprijed za zajednicu inženjera i stručnjaka koji se bave građevinarstvom i pruža joj izuzetnu platformu za razmjenu znanja, iskustava i najnovijih dostignuća u ovoj oblasti. Naš inženjerski tim je prezentovao četiri naučna rada koja ilustruju praktična iskustva stečena tokom faze projektovanja i realizacije složenih inženjerskih i infrastrukturnih objekata u protekloj godini – istakao je on.

Portaporlka Instituta za standardizaciju, Milica Bogićević, kazala je za Ecoportal da su i ove kao i prethodnih godina došli na GNP kako bi svoj rad predstavili kolegama
-Institut prati oblast građevinarstva kroz rad dva Tehnička komiteta i to: ISME/TK 009 Građevinski proizvodi i ISME/TK 002 Eurokodovi. Takođe i ostali standardi iz oblasti građevinarstva donose se preko stručnog savjeta za standarde ISME/SSS/SC3. Pored toga, učestvujemo na konferencijama, okruglim stolovima i ostalim aktivnostima koji se odnose na oblast građevinarstva. Što se tiče standarda iz oblasti projektovanja građevinskih konstrukcija, Institut je metodom prevođenja usvojio sve djelove Eurokodova, kao i standarde iz oblasti projektovanja – dodala je Bogićević.

Predstavljanje Instituta za standardizaciju Crne Gore – Foto: isme.me

Ona je navela i da će u budućem periodu kontinuirano pratiti procese standardizacije na evropskom i međunarodnom nivou i zastupati u toj oblasti interese Crne Gore na odgovoran i profesionalan način.

-Nastojaćemo unaprijediti elektronsku platformu putem koje obezbjeđujemo zainteresovanim stranama veću dostupnost standarda, a u tom kontekstu radimo na prihvatljivim uslovima za nabavku i pristup standardima poštujući pravila evropskih tijela za standardizaciju, kao i autorska prava kojima standardi podliježu – istakla je Bogićević.

Andrej Jocić, inženjer geodezije iz beogradske firme PARS, kazao je da su na GNP došli jer smatraju da geodezija ima jako značajnu ulogu u građevinarstvu.

-Nažalost, sve je manje i manje potrebe za geodetskim stručnim licima jer se tehnologija vrlo brzo razvija, ali mi smo se preusmjerili na 3D lasersko skeniranje i tu pronalazimo novu sferu u evoluciji geodezije – dodao je Jocić.

Dubravka Mrković iz firme STRABAG, rekla je da prvi put učestvuju na ovom skupu, te i da u tome vide šansu da ovdašnjoj stručnoj javnosti predoče svoje savremene ekološke strategije.

-Ovo je bila šansa da se predstavimo marketinški, imajući u vidu da u Crnoj Gori još uvijek ne postoji upoznatost sa našim projektima u dovoljnoj mjeri. Strategija naše firme, znajući da je ekološka gradnja budućnost, podrazumijeva ekološku neutralnost do 2040. – zaključila je ona.

Prir. M. Vuković

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Korak naprijed za građevinarstvo u Crnoj Gori

ECO POLIS

GNP 2022: Predstavljena najnovija dostignuća u oblasti građevinarstva i srodnih disciplina