Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

„Klimatske pruge” – vizuelni prikaz promjene prosječnih temperatura

Klimatske promjene predstavljaju složeno pitanje koje zahtijeva  jednostavno objašnjenje o tome kakvi su efekti tih promjena na lokalnom nivou.

Klimatolog Ed Hokins (eng. Ed Hawkins) sa Univerziteta u Redingu, svoje objašnjenje je predstavio kroz razvoj „Klimatskih pruga”, aplikacije koja na jednostavan i efikasan način vizualizuje dramatične temperaturne promjene koje je svijet već vidio kao rezultat globalnog zagrijavanja.

Aplikacija kroz niz vizualizacija, koristeći vertikalne pruge različitih boja, prikazuje tok temperaturnih promjena širom svijeta tokom prethodnih sto i više godina.

Svaka traka predstavlja jednu godinu i obojena je na osnovu razlike između prosječne temperature za tu godinu i prosječne temperature tokom perioda od 1971-2000. Ukoliko je ta razlika niža od prosječne temperature posmatranog perioda, traka postaje plava. Ukoliko je viša, traka postaje crvena. Trake su poređane hronološki, počev od godine sa najranije dostupnim podacima na svakoj pojedinačnoj lokaciji, sve do danas. Najtamnija plava i najtamnija crvena predstavljaju ekstremne temperature za dato područje tokom vremenskog perioda prikazanog na grafikonu, ali ne nužno visoke ili niske temperature.

Sve ostale informacije koje se obično mogu vidjeti na sličnim grafikonima, uklanjaju se u cilju što jednostavnijeg i intuitivnijeg uočavanja promjena u temperaturi.

Danas mnogi sinoptičari širom svijeta koriste Klimatske pruge u svojim vremenskim prognozama kako bi pozvali na hitno djelovanje u cilju sprječavanja klimatskih promjena i podsjetili na važnost klimatske konferencije COP26 koja će se održati u novembru.

Vizualizaciju porasta prosječnih globalnih temperatura ste možda već vidjeli na društvenim mrežama, na naslovnicama časopisa i novina, na protestnim natpisima, pa čak i kao dekoraciju na kravatama, haljinama i automobilima.

Klimatske pruge, iako prvi put objavljene na Hokinsovom blogu 2018. godine, popularnost su stekle tokom ljeta 2019.

Čini se da su Klimatske pruge na dobrom putu da postanu globalno prepoznatljiv simbol klimatskih promjena.

Odlikuje ih minimalistički dizajn. Ed Hokins imao je za cilj da stvori jednostavnu predstavu kojom bi se komuniciralo o trendovima temperaturnih promjena. Istakao je da nam pruge saopštavaju da planeta ubrzano postaje toplija i da je neophodna naša hitna reakcija.

Upravo je taj minimalistički, pročišćeni dizajn koji krši široko prihvaćene konvencije o grafičkoj vizualizaciji podataka, jedan od razloga što su stručnjaci iz te oblasti ponekad iznenađeni popularnošću grafikona Eda Hokinsa.

Na pitanje da li je namjerno prekršio pravila, Hokins odgovara: „Pretpostavljam da nisam znao pravila. Možda to pomaže.“ Davanje prioriteta publici u odnosu na pravila je ono što Klimatske pruge čini privlačnim, vizuelno impresivnim primjerom koji pokazuje kako uspješno komunicirati sa širom javnošću.

Poruka je jasna, a nama ostaje da odlučimo hoćemo li je prihvatiti ili ne. 

Prir. M.L.

Izvor: Climate Lab Book,chezvoila.com

Foto ilustracije:chezvoila.com

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Poljoprivredne suše u svim krajevima Crne Gore osim u Pljevljima

ECO POLIS

Kako naše građevine utiču na klimatske promjene?

ECO POLIS

Klimatske promjene uticaće na smanjenje količine sna koju ljudi imaju na godišnjem nivou