Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Klimatske promjene će poremetiti globalne lance snabdijevanja mnogo više nego Kovid-19

Početak pandemije koronavirusa izazvao je dosad neviđene poremećaje u lancu snabdijevanja u cijelom svijetu, ali stručnjaci kažu da taj pad neće biti ni blizu veliki kao onaj koji će izazvati disbalans nastao usljed klimatskih promjena.

Otežano snabdijevanje robom i uslugama

Šumski požari na zapadu Amerike, poplave u Kini i Evropi i suša u Južnoj Americi već ometaju snabdijevanje svim vrstama robe, od drveta, čokolade, pa do pirinča za suši.

Bez obzira da li ste u poljoprivrednom, sektoru šumarstva ili u tehnološkom sektoru, zaista ne postoji poseban sektor koji je imun na klimatske promene – rekla je Kristi Slej (Christy Slay), viša direktorka naučnih i istraživačkih aplikacija u The Sustainability Consortium.

Uzmite, na primjer, drvo. Oko četvrtine drvne građe koja se koristi u SAD dolazi iz Kanade koja se suočava sa ozbiljnom sušom i požarima.

Šumski požari koji gore u zapadnoj Kanadi značajno utiču na lanac snabdijevanja i našu sposobnost transporta proizvoda na tržište – rekao je u julu kanadski proizvođač drvne građe Kanfor Korp (Canfor Corp).

Kao rezultat toga, oni sprovode kratkoročna ograničenja proizvodnje na kanadskim pilanama u njihovom vlasništvu.

Foto: Rainforest Alliance

Industrija izgradnje kuća već pati od ozbiljnih problema u lancu snabdijevanja zbog Kovida, a požari tu situaciju dodatno pogoršavaju.

Šumski požari na Zapadu i u Kanadi predstavljaju izazov za proizvodnju drvne građe. Iako su cijene pale, lanac snabdijevanja građevinskim materijalom ostaje osjetljiv na poremećaje – rekao je Robert Dijec (Robert Dietz), glavni ekonomista Nacionalnog udruženja graditelja kuća.

Brazil sada trpi najveću sušu u više od jednog vijeka. 

Čak je i suši pirinač pogođen. Dvije trećine uzgaja se u Kaliforniji koja se suočava sa nedostatkom vode zbog suše i požara. Proizvodnja pirinča uključuje korišćenje ogromne količine vode. Smetnje na radnom mjestu uzrokovane klimatskim promjenama mogle bi dovesti do gubitka produktivnosti od više od dvije milijarde dolara do 2030. godine, prema nedavnom izvještaju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Ići ispred problema

Da bi se upravljalo ovim efektima, preduzeća će morati da budu proaktivna.

-To znači biti zaista inovativan i kreativan, raditi puno i angažovati dobavljače koji možda nisu radili ranije za kompaniju – rekao je Slai.

Nedavno je rađena studija o uticaju klimatskih promjena na mentu potrebnu za kompaniju Colgate Palmolive, a preporuka je podrazumijevala smanjenje rizika, prelaskom na 20-godišnji plan.

Očigledno je da uticaji klimatskih promjena koje već danas doživljavamo, požari širom svijeta, suše, intenzivniji uragani, pad prinosa usjeva, nestašica vode i politički poremećaji koji proizlaze iz prisilne migracije i političke nestabilnosti, predstavljaju veliki stres za mnoge lance snabdijevanja kompanija, i to ne samo za kompanije koje se bave robnom proizvodnjom, već i za finansije i usluge.

Naučnici tvrde da je najbolji način da kompanija zaštiti sebe i svoj lanac snabdijevanja taj da postane proaktivna u smanjenju sopstvenog ugljeničnog otiska.

Ono što želite da uradite kao kompanija je da pronađete načine da smanjite emisije čime ćete poboljšati vašu otpornost i dobiti dodatnu vrijednost, čime će rizici sa kojima se suočavate biti manji – rekao je on.

On kao primer navodi Credit Human. Upravo je završena nova upravna zgrada firme u San Antoniju koja je visoko energetski efikasna. Posjeduje solarnu elektranu na krovu, kao i toplotne pumpe. Tokom naleta zimskog nevremena u Teksasu u februaru zgrada je bila potpuno operativna, dok druge oko nje nisu.

Drugi primjer je Apple, koji se obavezao da će smanjiti emisije iz svog lanca snabdijevanja na nulu do 2030.

Oni pažljivo razmatraju sve svoje partnere u lancu snabdijevanja, pokušavajući da pronađu načine da smanje emisije koje stvaraju, ali time i značajno smanje rizik od poremećaja u snabdijevanju energijom.

Prir. M.L.

Izvor: CNBC

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama

ECO MNE

Najtopliji mart u istoriji zabrinuo naučnike

ECO MNE

Klimatske promjene jedan od najsloženijih globalnih izazova našeg doba