Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Kamere u crnogorskim šumama za nadzor i praćenje životinja

Agencija za zaštitu životne sredine u sklopu Natura 2000 ekološke mreže pokrenula je projekat postavljanja kamera u šumama Crne Gore. Cilj i svrha ovog projekta je prvenstveno monitoring stanja populacije divljih životinja, saopšteno je Ecoportalu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako su nam kazali, ovom vrstom nadzora žele prevazići dosadašnje ograničene kapacitete monitoringa koji će omogućiti da se na inovativan, funkcionalan i  odgovarajući način omogući praćenje stanja, prikupljanje podataka, vršenje popisa i sledstveno tome, odgovorna zaštita prirodnih resursa. 

Imajući u vidu nacionalno prirodno bogatstvo, ovaj način monitoringa zasigurno će dati značajan doprinos širenju mreže Natura 2000 koja se smatra najvećom koordinatnom mrežom zaštićenih područja na svijetu. Međutim, pored osnovne namjene, zapisi sa kamera mogu biti dragocjeni i u svrhu monitoringa u različitim slučajevima nezakonitog ponašanja i devastiranja prirode, a koji su nažalost prisutni, poput krivolova, nelegalne sječe, podmetanja požara i slično. Zamisao je da video zapisi koji bi sadržali ovakve slučajeve nepoštovanja i degradiranja životne sredine od strane Agencije budu upućeni nadležnim institucijama na dalje procesuiranje – saopštili je iz Agencije. 

Kako su istakli, ovakav način praćenja stanja u životnoj sredini organizuje se po prvi put u Crnoj Gori.

– Određeni dio kamera je nabavljen i u fazi smo formiranja šeme i načina njihovog postavljanja. Projekat postavljanja kamera planira se na površini cjelokupne teritorije Crne Gore – dodali su iz Agencije.

Na temu korišćenja savremenih tehnologija u svrhu zaštite životne sredine izdvaja se 3R informacioni sistem sa svhom buduće evidencije tokova otpada uz digitalizaciju i automatizaciju procesa koji se sprovode prilikom izdavanja dozvola i saglasnosti za upravljanje otpadom. 

-Pored navedenog, sistem ima za cilj i automatizaciju akcija/radnji koje se sprovode prilikom upravljanja registrima, dokumentima i izvještajima o proizvodnji i upravljanju otpadom. Sa aspekta rada izdvojili bi da je savremena tehnologija prisutna i na polju unapređenja zaštite od jonizujućeg zračenja i radijacione sigurnosti – dodaju iz Agencije.

Kako su pojasnili, tokom prošle godine uspjeli su da kroz projekat Evropske komisije Emergency Preparedness and Response in the Western Balkan Region dobiju i instaliraju RODOS sistem. 

-Svrha ovog softvera je buduća mogućnost modeliranja u slučaju radiološke nesreće, te realan prikaz u vremenu kretanja vazdušnih masa tzv. radioaktivnih oblaka, procjena padavina i kontaminacije – zaključili su iz Agencije.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Green Home realizovao trening o građanskom aktivizmu u oblasti upravljanja šumama

ECO MNE

Pokrenuti reviziju Plana gazdovanja šumama u Opasanici

ECO MNE

21. mart – Svjetski dan šuma, drveća i sadnje