Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Kako je Manastir na Somini riješio problem nedostatka el. energije instalacijom fotonaponskih panela

Manastir Preobraženja Gospodnjeg na planini Somina, u Banjanima, koji je oko 70 kilometara udaljen od Nikšića, dobio je pouzdanije snabdijevanje električnom energijom zahvaljujući off grid solarnom – fotonaponskom sistemu kojeg je donirala Elektroprivreda Crne Gore.

Manastir, koji je izgrađen 2001. godine, nalazi se na 1.600 metara nadmorske visine. Ekipa Ecoportala posjetila je manastir i uvjerila se u benefite koje žitelji imaju od solarnih panela.

Instalacijom solarnih panela je, prema riječima monahinja Sinklitikije i Bosiljke, riješen dugogodišnji problem napajanja električnom energijom.

-Ranije smo imali jedan panel, radila nam jedna sijalica i sistem je bio dosta slab. Sada pored sijalice možemo da koristimo osnovne kućne aparate – priča monahinja Bosiljka.

Manastir se nalazi u podnožju planine, okupan je suncem i odličan je primjer kako je moguće iskoristiti obnovljive izvore energije. Tokom noći, neutrošena energija se skladišti u četiri baterije. Konstrukcija za fotonaponske panele postavljena je ispred manastira i tokom cijelog dana može proizvoditi energiju

Elektroprivreda Crne Gore je manastiru krajem jula donirala fotonaponske panele.

-Ovim potezom pokazali smo da smo firma koja je trajno posvećena društveno odgovornom djelovanju koje se ogleda kroz razne vrste pomoći, od one koja je namijenjena ugroženim pojedincima, preko uvažavanja redovnih platiša, pa sve do spremnosti da se poboljšaju uslovi u objektima tradicionalnih vjerskih zajednica – saopštili su ranije iz EPCG.

Takođe, kako su dodali, izgradnja ovih solarnih panela predstavlja potvrdu odlučnosti naše kompanije pop itanju razvoja obnovljivih izvora energije.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, rekao je tada da će kompanija biti oslonac cijelog društva i pokretač razvoja. 

-Čini mi veliko zadovoljstvo to što danas rješavamo jedan veliki problem koji je dugo vremena opterećivao ovaj manastir. Nastavićemo da, u skladu sa odgovornim odnosom prema zajednici, pomažemo svima kojima je naša pomoć potrebna, uz primjeran odnos prema zaštiti životne sredine, a tako nešto se najefektnije postiže upravo ulaganjem u zelenu energiju – saopštio je ranije Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG i EBRD:  U fokusu ubrzanje zelene tranzicije

ECO MNE

Produžen rok za podnošenje prijava za učešće u projektu „Solari 5000+

ECO MNE

Uskoro solarne elektrane u opštinama Lastva, Čevo i Prentin Do