Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Izrealski startup predstavio baterije koje se pune za pet minuta

Električni automobili su mnogo napredovali u posljednjim godinama, ponajviše u kapacitetima baterija koje im omogućuju domete veće od 500 km s jednim punjenjem.
Punjenje baterija je takođe poboljšano, posebno ako koristite specijalne brze punjače, ali još uvijek na postaji za punjenje morate provesti drastično više vremena nego na benzinskoj stanici da biste se napunili ,,do vrha”.
Izraelski startup StoreDot vjeruje da će to ubrzo riješiti novim tipom baterija koje se mogu napuniti za samo pet minuta i već su počeli isporučivati inženjerske primjerke zainteresovanim tehnološkim partnerima.
Prototipe baterija koje za StoreDot izrađuje kineska kompanija EVE Energy, razlikuju se od tradicionalnih baterija jer u anodi imaju metaloidne nano čestice umjesto grafita. To je, kako tvrdi StoreDot, ,,ključni iskorak u prevladavanju glavnih problema u sigurnosti i vijeku trajanja baterije”. Nadalje, u budućnosti StoreDot planira za te nanočestice da koristi silicijum (umjesto germanijuma), što bi baterije trebalo znatno da pojeftini.
-Ovo označava važnu prekretnicu, prelazak s inovacija u laboratoriji na komercijalno održiv proizvod koji je skalabilan za masovnu proizvodnju. To otvara put za lansiranje naše druge generacije, prototipa anode sa silicijumom u bateriji za električna vozila kasnije ove godine – rekao je Doron Myersdorf, izvršni direktor StoreDota.

Pogledajte video:

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Za razvoj e-mobilnosti u Crnoj Gori potrebna saradnja svih sektora

E-MOBILNOST

Nova tehnologija za brže punjenje električnih vozila

ECO MNE

EXPO 2020 Dubai: Crna Gora predstavila prirodne ljepote, biodiverzitet i investicioni ambijent