Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Akcija Instituta za biologiju mora

Iz mora izvukli 3 kubika čvrstog otpada

Ove godine Institut za biologiju mora u saradnji sa prijateljima Instituta obilježio je Dan planete Zemlje akcijom čišćenja podmorja, u dijelu kotorskog zaliva na lokaciji Prčanj ispred Bogorodičinog hrama.
U akciji su učestvovali ronioci i osoblje Instituta za biologiju mora, ronioci i osoblje iz Vatrogasne jedinice Kotor, Portonovi marina, uzgajališta ,,Luka’s oysters farm” (Milosevic Luka) i lokalni ronioci, osoblje i logistika uzgajališta Montefish i DOO Komunalno Kotor.

Sakupljeni otpad – Foto: Institut za biologiju mora

Kako je saopšteno iz Instituta, ukupno je učestvovala 21 osoba od toga 13 ronilaca.Iz mora je izvađeno preko 3 kubika čvrstog otpada ukupne težine 1320 kilograma, pretežno stakla i dvadesetak automobilskih guma. Najveći dio otpada sakupljen je uz obalu do pet metara dubine. Prema stepenu obraštaja koji je zatečen na predmetima možemo zaključiti da većina otpada se tu nalazi duži vremenski period, ali određeni procenat otpada je skorijeg datuma – pojašnjavaju iz Instituta za biologiju mora.

Priobalno područje je pod najvećim pritiskom i stepenom ugroženosti, s obzirom da se i dalje odlaže otpad sa obale u more a pri tome ne razmišljajući o posljedicama takvih postupaka.

Lokalitet na kojem je sprovedena današnja akcija čišćenja samo je jedan od mnogih u Bokokotorskom zalivu, zbog čega ćemo nastojati da i ubuduće organizujemo ovakve i slične akcije. Još jednom želimo da izrazimo posebnu zahvalnost prijateljima koji su dobrovoljno učestvovali u današnjoj akciji – stoji u saopštenju.
Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije: Institut za biologiju mora

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uprava gradske deponije poziva građana da budu ekološki savjesni i sakupljaju otpad, a za to im slijedi nadoknada

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

ECO MNE

Na „Možuri“ sva fizička i pravna lica mogu prodati otpad