Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Hotel „Podgorica“ konačno dobio status kulturnog dobra od nacionalnog značaja

Uprava za zaštitu kulturnih dobara donijela je Rješenje kojim se hotelu „Podgorica“ utvrđuje status nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Ovo je saopštila NVO „Kana“, koja je posljednjih godina bila među inicijatorima da se pod zaštitu stavi ovaj arhitektonski biser Svetlane Kane Radević.

-Gotovo 84 godine nakon rođenja arh. Svetlane Kane Radević, 54 godine nakon što je zgrada hotela „Podgorica“ nagrađena saveznom „Borbinom“ nagradom, devet godina nakon što je NVO „Arhitektonski forum“ predala prvu inicijativu za zaštitu ovog i drugih vrijednih objekata moderne arhitekture u Crnoj Gori i šest godina nakon što je započeta skandalozna izgradnja solitera tik uz njegove zidove, hotel „Podgorica“ napokon je i zvanično prepoznat i zaštićen kao nepokretno kulturno dobro – navodi se u saopštenju NVO „Kana“.

Kako su istakli, zaštita je stigla kasno, ali pozdravljaju mjere koje Rješenje propisuje.

-Naročito nas raduje to što predviđene mjere isključuju sve intervencije koje mogu ugroziti statičku stabilnost objekta, kao i prepravke, dogradnje i nadogradnje, a propisuju restauraciju prvobitnih, autentičnih, betonskih arhitektonskih elemenata nadstrešnice iznad glavnih ulaza. Pozdravljamo i to što Rješenje prepoznaje da su uže i šire okruženje hotela „Podgorica“ narušeni gradnjom „višespratnog objekta koji svojom pozicijom, gabaritima, formom i materijalizacijom degradira zatečene vrijednosti“ – navodi se u saopštenju NVO „Kana“.

Oni su kazali da donesene mjere makar garantuju da neki sličan projekat neće biti moguće ostvariti u budućnosti. 

-Kako stoji u Rješenju, nalaže se da je neophodno „očuvati postojeći prirodni ambijent zaštićene okoline, uz očuvanje vizura prema hotelu „Podgorica“ i isključiti gradnju novih objekata, trajnih ili privremenih u zaštićenoj okolini kulturnog dobra“. Konačno, novi status zgrade hotela „Podgorica“ uticaće i na planiranje, i to smatramo jednim od najvažnijih efekata ovog Rješenja  – navodi se između ostalog u saopštenju NVO „Kana

Hotel Podgorica, sagrađen 1967. godine, jedinstveno je djelo prve crnogorske arhitektice Svetlane Kane Radević, koja je za taj projekat dobila republičku i „Borbinu” nagradu, što je bilo najviše priznanje za arhitekturu u bivšoj Jugoslaviji.

Najveća specifičnost objekta je riječni kamen uklesan u spoljne zidove hotela. Lokacija, arhitektura i usluga, skupa, čine ovaj hotel, koji nosi ime glavnog grada, jedinstvenim. 

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Otvorena izložba „Svetlana Kana Radević – Poslijeratna arhitektura između centra i periferije”

ECO MNE

Hotel „Podgorica“ konačno dobio status kulturnog dobra od nacionalnog značaja