Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Borba protiv rasipanja hrane i brze mode

Holandska kompanija pravi kožu od manga

Holandska kompanija po imenu Fruitleather privukla je pažnju svijeta sa svojim inovativnim proizvodom – veganskom kožom od manga. Suosnivači Hugo de Bun i Koen Merkerk prvi put su smislili koncept za Fruitleather još 2015. godine, sa vizijom da smanje rasipanje hrane i istovremeno doprinesu ekološki prihvatljivijoj kožnojj industriji.

Ova revolucionarna veganska koža proizvodi se od hiljada mango plodova koji bi inače završili kao otpad. Umjesto toga, Fruitleather pretvara ovaj voćni višak u materijal koji se koristi za pravljenje novčanika, tašni i cipela. Postupak proizvodnje započinje sakupljanjem oko 1.500 manga svake nedjelje od holandskih uvoznika.

Nakon što se mango obrađuje i pretvori u kašu, dodaju se posebni aditivi koji pretvaraju pulpu manga u materijal nalik koži. Nakon sušenja, materijal prolazi kroz mašinu za utiskivanje kako bi dobio izgled i osećaj sličan životinjskoj koži. Rezultat je veganska koža koja osvaja kupce i dizajnere širom svijeta svojom održivošću i estetikom.

Fruitleather nije samo inovativan u svom pristupu, već ima i dublji društveni i ekološki cilj. Ova kompanija želi da smanji rasipanje hrane, jer su saznali da se više od polovine manga u Evropi uvozi u Holandiju, a oko 12% njih završava kao otpad. Upotrebom ovog voća koje bi inače bilo bačeno, Fruitleather iskorišćava resurse na održiv način, doprinoseći zaštiti okoline.

Ipak, iako veganska koža od manga predstavlja održiviju alternativu, suočava se sa izazovima. Većina materijala koji čini vegansku kožu je napravljena od plastike, što može ostaviti veliki ugljenični otisak. Kompanija nastoji da unaprijedi svoj proizvod kako bi ga učinila trajnijim i održivijim, a cilj joj je da olakša proizvodnju održivih kožnih alternativa.

Ovaj inovativni proizvod postaje dio rastućeg trenda u modnoj industriji. Potražnja za održivim i veganskim proizvodima raste, a tržište sintetičke kože procjenjuje se na preko 30 milijardi dolara, sa predviđanjima da će se povećati na preko 40 milijardi dolara u narednih šest godina.

Iako je Fruitleather trenutno mala kompanija koja može proizvesti samo 80 kvadratnih metara kože mjesečno, ova inovativna tehnologija ima potencijal da se razvije i širi kako bi zadovoljila sve veću potražnju za održivom i veganskom modom.

U svijetlu sve prisutnije svijesti o klimatskim promjenama i potrebi za održivim pristupom, kompanije poput Fruitleather-a predstavljaju inspiraciju za inovacije koje nas mogu približiti održivijoj i odgovornijoj budućnosti.

Prir. N.B.

Izvor: www.textiletoday.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Crna Gora za pet mjeseci napravila značajan napredak u ispunjenu obaveza Energetske zajednice

ECO POLIS

Projekat Sahara Forest: Ozelenjavanje pustinje

ECO POLIS

Holandska kompanija pravi kožu od manga