Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Inovativno rješenje za nedostatak najvažnijeg resursa

Hidropaneli: Put do čiste pijaće vode iz vazduha i sunca

U svijetlu rastućih izazova koje donose nedostatak pitke vode, inovacija koja obećava stvaranje vode direktno iz vazduha gotovo zvuči previše futuristički da bi bila stvarna. 

Foto: SOURCE

Ipak, kompanija SOURCE iz Arizone je razvila tehnologiju „hidropanela” koja može da ispuni ovu viziju. Ova visokotehnološka rješenja koriste solarnu energiju kako bi izvlačila vlagu iz vazduha, pružajući čistu i bezbijednu vodu za piće u regionima širom svijeta kojima voda nedostaje.

Proces je jednostavan, dok su rezultati nevjerovatni. Ventilatori postavljeni na svakom hidropanelu usisavaju vazduh iz okoline, provodeći ga kroz materijal koji apsorbuje vodu i hvata vodenu paru iz vazduha. Koristeći energiju sunca, vodena para se kondenzuje i pretvara u tečnost, koja se potom skuplja u rezervoaru. Da bi se poboljšao kvalitet i ukus vode, dodaje se mineralizacija magnezijumom i kalcijumom. Ono što stvarno izdvaja ovu tehnologiju je njeno održivo napajanje – sva potrebna energija dolazi od sunca, čineći je ekološki prihvatljivom alternativom tradicionalnim metodama koje često zahtijevaju fosilna goriva ili električnu energiju.

Prema procjenama UNICEF-a, do 2025. godine čak 50% svjetske populacije moglo bi se suočiti sa nedostatkom pitke vode.

Svaki hidropanel, iako po cijeni od 2.000 dolara, ima sposobnost da dnevno proizvede oko otprilike 5 litara vode. Još značajnije, ovi paneli mogu nezavisno da funkcionišu, što znači da ne zahtijevaju dodatnu infrastrukturu kako bi pružili vodu. Ova karakteristika ih čini idealnim za upotrebu u udaljenim i teško dostupnim područjima, gdje se često susrijećemo sa izazovima nedostatka vode.

Kodi Friesen, izvršni direktor kompanije SOURCE, ukazuje na dramatične izazove sa kojima se suočavamo u vezi sa nedostatkom vode širom svijeta. On dodaje da je cilj kompanije omogućiti da voda postane neograničen resurs koji je dostupan svima

Foto: SOURCE

Trenutno više od dvije milijarde ljudi živi u regionima sa ozbiljnim problemima vodosnabdijevanja, a ova brojka će se vjerovatno povećavati sa daljim klimatskim promjenama i rastom populacije. 

U područjima sa ograničenim vodnim resursima, flaširana voda često služi kao privremeno rješenje za obezbjeđivanje sigurne vode za piće. Međutim, problem plastike i njenog zagađenja postaje sve ozbiljniji. 

Hidropaneli iz kompanije SOURCE se ističu kao održiva alternativa. Samo jedan hidropanel može u potpunosti eliminisati potrebu za 54.000 plastičnih boca za jednokratnu upotrebu tokom svog životnog vijeka od 15 godina.

Preko 80% plastičnih boca za vodu završava na deponijama, pridodavajući globalnoj krizi plastičnog otpada. 

Ova inovativna tehnologija već je u upotrebi širom svijeta. Iz kompanije SOURCE ističu da se njihovi hidropaneli koriste u 50 zemalja, pružajući neophodnu vodu u regijama koje se suočavaju sa kritičnim nedostatkom. Hidropaneli nisu samo tehnološka dostignuća, već i primjer kako pametne inovacije mogu rješavati hitne globalne izazove, kao što je nedostatak čiste vode za piće. 

S obzirom na izazove koje donose klimatske promjene i rastuće potrebe za resursima, tehnologije poput hidropanela imaju potencijal da igraju ključnu ulogu u stvaranju održive budućnosti za sve ljude na našoj planeti.

Prir. N.B.

Izvor: www.thecooldown.com

Naslovna fotografija: SOURCE

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Potencijali i izazovi na putu ka energetskoj efikasnosti Crne Gore

ECO POLIS

Ukrajina planira izgradnju vjetroparka od 1GW u Černobilju

ECO MNE

Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori: Veliki potencijal koji se ne koristi dovoljno