Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Inovativno rješenje za nedostatak najvažnijeg resursa

Hidropaneli: Put do čiste pijaće vode iz vazduha i sunca

U svijetlu rastućih izazova koje donose nedostatak pitke vode, inovacija koja obećava stvaranje vode direktno iz vazduha gotovo zvuči previše futuristički da bi bila stvarna. 

Foto: SOURCE

Ipak, kompanija SOURCE iz Arizone je razvila tehnologiju „hidropanela” koja može da ispuni ovu viziju. Ova visokotehnološka rješenja koriste solarnu energiju kako bi izvlačila vlagu iz vazduha, pružajući čistu i bezbijednu vodu za piće u regionima širom svijeta kojima voda nedostaje.

Proces je jednostavan, dok su rezultati nevjerovatni. Ventilatori postavljeni na svakom hidropanelu usisavaju vazduh iz okoline, provodeći ga kroz materijal koji apsorbuje vodu i hvata vodenu paru iz vazduha. Koristeći energiju sunca, vodena para se kondenzuje i pretvara u tečnost, koja se potom skuplja u rezervoaru. Da bi se poboljšao kvalitet i ukus vode, dodaje se mineralizacija magnezijumom i kalcijumom. Ono što stvarno izdvaja ovu tehnologiju je njeno održivo napajanje – sva potrebna energija dolazi od sunca, čineći je ekološki prihvatljivom alternativom tradicionalnim metodama koje često zahtijevaju fosilna goriva ili električnu energiju.

Prema procjenama UNICEF-a, do 2025. godine čak 50% svjetske populacije moglo bi se suočiti sa nedostatkom pitke vode.

Svaki hidropanel, iako po cijeni od 2.000 dolara, ima sposobnost da dnevno proizvede oko otprilike 5 litara vode. Još značajnije, ovi paneli mogu nezavisno da funkcionišu, što znači da ne zahtijevaju dodatnu infrastrukturu kako bi pružili vodu. Ova karakteristika ih čini idealnim za upotrebu u udaljenim i teško dostupnim područjima, gdje se često susrijećemo sa izazovima nedostatka vode.

Kodi Friesen, izvršni direktor kompanije SOURCE, ukazuje na dramatične izazove sa kojima se suočavamo u vezi sa nedostatkom vode širom svijeta. On dodaje da je cilj kompanije omogućiti da voda postane neograničen resurs koji je dostupan svima

Foto: SOURCE

Trenutno više od dvije milijarde ljudi živi u regionima sa ozbiljnim problemima vodosnabdijevanja, a ova brojka će se vjerovatno povećavati sa daljim klimatskim promjenama i rastom populacije. 

U područjima sa ograničenim vodnim resursima, flaširana voda često služi kao privremeno rješenje za obezbjeđivanje sigurne vode za piće. Međutim, problem plastike i njenog zagađenja postaje sve ozbiljniji. 

Hidropaneli iz kompanije SOURCE se ističu kao održiva alternativa. Samo jedan hidropanel može u potpunosti eliminisati potrebu za 54.000 plastičnih boca za jednokratnu upotrebu tokom svog životnog vijeka od 15 godina.

Preko 80% plastičnih boca za vodu završava na deponijama, pridodavajući globalnoj krizi plastičnog otpada. 

Ova inovativna tehnologija već je u upotrebi širom svijeta. Iz kompanije SOURCE ističu da se njihovi hidropaneli koriste u 50 zemalja, pružajući neophodnu vodu u regijama koje se suočavaju sa kritičnim nedostatkom. Hidropaneli nisu samo tehnološka dostignuća, već i primjer kako pametne inovacije mogu rješavati hitne globalne izazove, kao što je nedostatak čiste vode za piće. 

S obzirom na izazove koje donose klimatske promjene i rastuće potrebe za resursima, tehnologije poput hidropanela imaju potencijal da igraju ključnu ulogu u stvaranju održive budućnosti za sve ljude na našoj planeti.

Prir. N.B.

Izvor: www.thecooldown.com

Naslovna fotografija: SOURCE

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Rekordan rast globalnih kapaciteta obnovljivih izvora u 2023. godini

ECO POLIS

Do 2026. polovina dobijene električne energije mogla bi da dolazi iz izvora sa niskim emisijama

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata