Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nova tehnika koja bi pretvarala plastiku u vrijedne sirovine

Hemičari plastični otpad pretvorili u male komade sapuna

Oko 60 odsto sve plastike ikada napravljene završi na deponijama ili zagadi okolinu. Samo oko jedne desetine plastičnog otpada se ikada reciklira, a veliki dio toga završava kao materijal lošeg kvaliteta koji se ponovo koristi u stvarima kao što su klupe u parku. 

Istraživači su razvili proces pretvaranja plastičnog otpada u surfaktante, ključne sastojke u desetinama proizvoda, uključujući sapun. Foto: ZHEN XU

Međutim, hemičari traže načine da „pretvore“ plastiku u vrjednije sirovine. Pronašli način da se stara plastika pretvori u surfaktante. Surfaktanti čine ključne sastojke u desetinama proizvoda kao što su maziva, vosak za skijanje, deterdženti i sapun.

„Za mene je plastični otpad u suštini nadzemna sirova nafta“, kaže hemičar Guoliang Liu iz Virginia Tech u Bleksburgu. „Ne moramo više da idemo u dubine okeana ili da kopamo ispod površine zemlje“ kako bismo napravili vrijedne hemikalije.

Surfaktanti i dvije najčešće korišćene vrste plastike, polietilen i polipropilen, napravljene su od molekularnih lanaca atoma ugljenika. Ali lanci surfaktanata su daleko kraći od onih kod plastike i pokriveni su grupama atoma koji privlače vodu.

Da bi plastiku pretvorili u surfaktante, Liu i kolege su razvili poseban reaktor koji pažljivo zagrijava i kondenzuje plastiku u vosak sa kratkim ugljeničnim lancima. Prekrivajući lance voska grupama atoma kiseonika i tretirajući ih alkalnim rastvorom, istraživači su pretvorili vosak u surfaktant. Kombinovanjem surfaktanta sa malo boje i mirisa proizveli su male komadiće sapuna.

Međutim, malo je vjerovatno da će upotreba reciklirane plastike postati rješenje za čišćenje plastičnog nereda u bliskoj budućnosti. Istraživači mogu da naprave samo oko pola grama surfaktanta odjednom. Ako Liu i njegov tim uspiju da smisle način da ubrzaju proces, nadaju se da će se udružiti sa industrijom kako bi smanjili plastični otpad.

Prir. N.B.

Izvor: www.sciencenews.org

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Borba protiv nevidljivog neprijatelja: Istraživanje mikroplastike u vodama Crne Gore

ECO POLIS

Novi sistem za čišćenje okeana izvlači 45 tona plastike iz Tihog okeana za mjesec dana

ECO POLIS

Smanjenje mikroplastike: Plan EU za smanjenje zagađenja