Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori

HE Piva obilježila 48 godina rada

HE Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekala u znaku dobrih proizvodnih rezultata, pogonski spremna i sa dobrim hidroenergetskim potencijalom da ispuni ciljeve zacrtane ovogodišnjim Elektroenergetskim bilansom. U prilog tome ide i činjenica da je hidroenergetski objekat u kanjonu Pive od početka godine proizveo 255 GWh električne energije, ostvarivši već sada 34 odsto ukupnog proizvodnog plana za ovu godinu.

-Planirano je da HE Piva u ukupnoj proizvodnji elektroenergetskih objekata Elektroprivrede Crne Gore u 2024. godini učestvuje sa 25 %, isporukom najkvalitetnije i najskuplje, vršne električne energije. Nivo pivske akumulacije trenutno je na 663,29 mnv, što je dovoljno za proizvodnju 194 GWh električne energije – saopšteno je iz EPCG.

I tokom 2023. godine, HE Piva ostvarila je zavidne proizvodne rezultate. Elektroenergetskom sistemu isporučila je 932,5 GWh električne energije, premašivši plan za četvrtinu.

Brana Piva – Foto: EPCG

Izvršni rukovodilac Podružnice-HE Piva, Nikola Daković, podsjeća da proizvodni rezultati prošlu, 2023. godinu čine jednom od 10 najboljih proizvodnih godina od početka rada Hidroelektrane. Daković je zadovoljan i postignutim na tekućem i investicionom održavanju te radovima na modernizaciji tog energetskog objekta.

– U novembru 2023. vratili smo u pogon agregat A2 koji zbog kvara blok transformatora 120 MVA nije proizvodio od maja 2022. Istovremeno počeli smo remont agregata A1 koji obuhvata radove na generatoru i radove na ugradnji elektromašinske opreme, Završetkom remontnih radova zaokružićemo jedan investicioni ciklus u Hidroelektrani, koji će nam omogućiti pouzdaniji rad i u narednih 30 godina, ocijenio je Daković.

Od početka rada, 1976.godine, HE Piva prozvela je 36,1 TWh električne energije, a dobri poslovni rezultati, koji se u kontinuitetu postižu, najvećim dijelom, zasluga su zaposlenih čija posvećenost, odgovornost i stručnost garantuju stabilan rad ovog hidroenergetskog objekta. Rad HE ,,Piva“ tokom proteklih 48. godina znatno je uticao na razvoj plužinske opštine i države u cjelini.

HE Piva je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu. Raspolaže akumulacijom dugom oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE Piva je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod  površine zemlje. Hidroelektrana može startovani sa punom snagom za kratko vrijeme i raspoloživa energija koja je akumulisana u Pivskom jezeru predaje se u mrežu  u zavisnosti od potreba elektroenergetskog sistema. 

Povodom Dana HE, položen je vijenac na spomenik stradalim neimarima tokom izgradnje ovog, za naše uslove, grandioznog elektroenergetskog objekta u kanjonu Pive.

Prir. M.V.

Izvor: EPCG

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

HE Piva obilježila 48 godina rada