Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Panel diskusija o upravljanju otpadnim gumama

Gume lagerovane širom Crne Gore velika prijetnja po životnu sredinu

NVO Green Home organizovala je panel na temu upravljanja otpadnim gumama sa fokusom na mogućnosti primjene proširene odgovornosti proizvođača (EPR) kada su u pitanju otpadne gume u Crnoj Gori.

Panelisti na ovom događaju bili su: Ivan Stanišić, načelnik direkcije za upravljanje otpadom u istom Ministarstvu; Senad Arabelović, direktor deponije Možura; Milena Rmuš, sekretarka Odbora udruženja komunlane privrede; i Azra Vuković izvršna direktorica NVO Green Home.

Gume na Ćemovskom polju – Foto: Green Home

-Rješavanje problema ogromnih količina otpadnih guma, očekuje se kroz primjenu sistema proširene odgovornosti proizvođača, koji se u ovom slučaju odnosi na uvoznike automobliskih guma, skladno kojem su uvoznici odgovorni za upravljanje otpadom koji nastaje od upotrebe automobilskih guma, nakon isteka vijeka trajanja.  Da bi EPR sistem u Crnoj Gori profunkcionisao, neophodno je prethodno usvajanje niza podzakonskih akata i stvaranje preduslova za njegovu implementaciju. Međutim, otpadne gume koje se sada nalaze u prirodi i na deponijama nisu obuhvaćene ovim sistemom i to ostaje problem koji treba rješiti – navodi se u saopštenju.

U toku panela, kao i diskusije koja je uslijedila, istaknut je niz aktivnosti koje je potrebno u što hitnijem roku sprovesti a koje uključuju: da se bez odlaganja definišu aktivnosti za prikupljanje i obradu otpadnih guma koje se već nalaze lagerovane širom Crne Gore, na livadama, poljima, dolinama rijeka, i drugim lokalitetima ali i na deponijama a koje predstavljaju veoma veliku prijetnju po životnu sredinu i zdravlje ljudi u slučaju njihovog paljenja.

Panel diskusija- Foto: Green Home

Takođe, kako je saopšteno, nakon donošenja Zakona o upravljanju otpadom, potrebno je urgentno krenuti u proces donošenja podzakonskih akata koju su usaglašeni i čija je primjena moguća na terenu, potrebno je uraditi studije i procjene o daljem korišćenju sekundarne sirovine koja se generiše obradom gum i potrebno je osigurati primjenu EPR sistema u praksi.

Panel diskusiju ,,Mogućnost primjene EPR modela na otpadne gume u Crnoj Gori” organizovana je u okviru projekta Proširena odgovornost proizvođača na primjeru otpadnih guma u Crnoj Gori koji je finansiran od strane Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Prir. M.V.

Izvor naslovne fotografije : Green Home

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Tri gradske firme sakupile 600kg otpadnog papira i predali ga na reciklažu

ECO MNE

Organizovati edukativne radionice o uticaju buke na životnu sredinu

ECO MNE

Gume lagerovane širom Crne Gore velika prijetnja po životnu sredinu