Grad koga pokreće solarna energija – Ota, Japan

Japan je možda jedan od najboljih svjetskih proizvođača fotonaponskih sistema, ali uprkos tome što je solarnu energiju prepoznao kao nacionalni prioritet od katastrofe u Fukušimi 2011. godine, i dalje su troškovi nabavke i instalacije solarnih panela među najvišim u svijetu.

Projekat japanske kompanije “Trende” za distribuciju solarnih panela pokrenut je 2017. godine. Međutim, reakcija stanovništva je bila u duhu izraza ,,predobro da bi bilo istinito”.

Predsjednik te kompanije , Džefi Čar, kaže da namjeravaju promijeniti takve reakcije.

-Cilj nam je da probudimo novu reakciju potrošača: “ovo zvuči previše dobro da bi se moglo ignorisati!”, nudeći besplatnu instalaciju i besplatno održavanje solarnih panela, uz uštedu između 10 i 20 odsto na računima za energiju – objašnjava Čar.

Čista energija

Kako pojašnjava, u kompaniji su vjerovali da će potrošači odabrati čistu i sigurnu solarnu energiju ukoliko ona rezultira uštedom u odnosu na ono što trenutno plaćaju.

Japanski troškovi proizvodnje solarne energije visoki su u poređenju sa ostatkom svijeta i dvostruko veći od troškova u Evropi. Kako korišćenje solarne energije kod kuće postaje sve zahtjevnije, kompanije poput Orika investiraju u druge domaće obnovljive izvore energije, poput geotermalne energije, ali i u solarne elektrane u inostranstvu.

Institut za obnovljivu energiju procjenjuje da će se troškovi proizvodnje solarne energije do 2030. godine kretati oko iznosa od pet jena ili 0,47 američkih dolara po kilovatu zbog pada troškova za razne komponente fotonaponskih sistema.

Procijenjeni troškovi proizvodnje između pet ili šest jena, ili  0,47 i 0,56 američkih dolara po kilovatu, u 2030. godini nastaće zbog pada troškova sistema montaže, troškova instalacije i troškova pripreme tla zbog povećanja efikasnosti proizvodnje solarnih panela.

Analiza tržišta

Međutim, povećanje proizvodnje električne energije iz solarnih sistema na tržištu može dovesti do pada ukupne tržišne cijene – upozorili su autori izvještaja Instituta za obnovljivu energiju.

-Da bi se utvrdila isplativost fotonaponskih sistema potrebna je analiza tržišta koja uzima u obzir ponudu i potražnju električne energije – navodi se u izvještaju.

Uprkos ogromnim početnim ulaganjima, stvarnost je da su troškovi proizvodnje električne energije iz solarnih sistema u Japanu mnogo veći u odnosu na globalni nivo.

Najosunčaniji grad Ota, Japan

Iako su troškovikorišćenja solarne energije u Japanu veći, u gradu Ota, jednom od najosunčanijih mjesta u zemlji, 550 domaćinstava koristi solarne panele.

Porodica Mike Hirošime preselila se u naselje Pal Town prije tri godine kako bi iskorstila benefite solarne energije.  Svi električni uređaji ovog domaćinstva uglavnom se napajaju sunčevom energijom. U slučaju da postoji višak električne energije, ona se prodaje lokalnoj kompaniji za distribuciju električne energije što ostvaruje profit do 5.000 jena ili oko 50 američkih dolara mjesečno. 

Mika Hirošima, domaćica, kaže da nikada nije mislila da će primati novac umjesto da plaća struju.

-Ljudi su mi govorili o prednostima života u ovom naselju, ali nisam vjerovala dok nisam vidjela negativne brojeve na računima za struju.  Tada sam shvatila koliko je sjajan ovaj sistem – priča Hirošima.

Proizvođači solarnih panela kažu, da u podne u gradu Ota kada je sunčano vrijeme, krovni generator snage četiri kilovata može proizvesti dovoljno energije za pokretanje četiri sušare odjednom. Po oblačnom vremenu, količina proizvedene energije je dvostruko manja. 

Menadžer za razvoj stambenog fonda grada, Kazuo Nakašima, kaže da su visoki troškovi opreme i dalje najveći izazov u širenju ovog ekološkog sistema za proizvodnju energije.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *