Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Klimatske promjene i toplotni talas

Godina suše i vrućina

Svijet ove godine pogađa jedna od najrasprostranjenijih suša koja je zabilježena u posljednjih nekoliko decenija, kažu naučnici.

Kako prenosi BBC na srpskom, u nekim oblastima obaraju rekordi, a sve su češće i kratkotrajne suše.

-Ovo je prilično izuzetna godina za sušu širom sjeverne hemisfere. Rekordne suše istovremeno pogađaju Sjevernu Ameriku, Evropu, Mediteran i Kinu – kaže Bendžamin Kuk, viši naučnik Američke svemirske agencije (NASA) i istraživač suše.

Dječak hoda na čamcu u močvarama Čibaiša u južnom Iraku (jun 2022) | Foto: AFP.com

Stručnjaci kažu da je suša pogodila i druge regione, poput istočne Afrike, Južne Amerike, nekoliko regiona Azije i neke djelove Australije.

Afrički rog je među najpogođenijim regionima gdje su četiri uzastopne sušne sezone izazvale „najveću sušu u poslednjih 40 godina”, kako je rekao Nur Mohamud Šek, portparol regionalnog trgovinskog bloka (IGAD).

Dodaje da se to odražava na dostupnost hrane za oko 50 miliona ljudi.

U izvještaju Konvencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezertifikacije (UNNCCD) navodi se da je Afriku suša pogađala češće nego bilo koji drugi kontinent.

Od 2000. fo 2019. zabilježeno je 134 suša, a gotovo polovina pogodilo je istočnu Afriku, piše u istom izvještaju.

Vanredno stanje zbog suše proglasila je Kina.

U ovoj državi visoke temperature isušile su neke rijeke, među njima i djelove Jangcea.

Ova rijeka je treća najveća na svijetu po dužini.

Žene Turkane nose drva za ogrijev u oblasti sjeverne Kenije koja je pretrpjela dugotrajnu sušu (jul 2022.) | Foto: AFP.com

Hidroenergetska proizvodnja u provinciji Sečuan značajno je opala što je dovelo do nestanka struje, obustavljen je saobraćaj na nekim plovnim putevima i pogođeno je više od dva miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u šest provincija, navode zvaničnici.

Rekordno male količine padavina zabilježene su u zapadnoj Evropi, prema podacima Kopernikove službe za praćenje atmosfere, dok zemlje centralne Azije, poput Avganistana i Irana, već više od godinu dana doživljavaju teške uslove suše.

Na južnoj hemisferi, Južna Amerika je teško pogođena posljednjih godina.

Sušni periodi doveli su do pada žetve žitarica od 2020. do 2021. za gotovo tri odsto, dok je u centralnom Čileu 13-godišnja „mega suša” – najduža u regionu u ovom milenijumu, navodi se u izveštaju UN-a.

U istom dokumentu piše i da „višegodišnja suša u basenu Parana-La Plata, najgora od 1944. pogađa centralni i južni Brazil i delove Paragvaja i Bolivije”.

„Blic suše”

Naučnici kažu da su se suše nekada razvijale godinama, a da se danas u mnogim mjestima to menja.

Mala količina padavina i ekstremne vrućine zajedno izazivaju suše koje brzo počinju, kao što se vidi u nekim oblastima ovog ljeta na sejvernoj hemisferi.

-Ono što sada vidimo je ono što smo nazvali blic sušama. One mogu da traju između jednog i tri meseca, ali i da budu razarajuće ako se pojave na vrhuncu sezone kada ugrožavaju usjeve ili kada ima više rizika od požara – kaže Rodžer Pulvarti, viši naučnik američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Mesta sklona naglim sušama postoje u Brazilu, Sahelu, Velikoj rasednoj dolini, Indiji, centralnoj dijelu SAD-a, jugozapadnoj Rusiji i sjeveroistočnoj Kini, dodaje istraživač.

Naučnici kažu da je još rano tvrditi da li će 2022. biti gora u odnosu na 2012. koja se smatra najgorom godinom u novijoj istoriji kada je riječ o sušama.

Ilustracija | Foto: AFP.com

Savremeni izvještaji i zapisi nisu dovoljno precizni, te je teško reći gdje se tačno koja godina nalazi na tabeli dugoročnih suša, ali naučnici mi kažu da je ovo godina sa najrasprotranjenijim sušama.

Naučnici nisu optimistični kada je riječ o budućnosti.

Istraživači su godinama upozoravali da će globalno zagrijavanje povećati rizik od suša u određenim regionima, usljed smanjenih padavina i vlažnosti vazduha.

Oni očekuju da će sušni periodi biti sve češći.

Ako globalno zagrijavanje dostigne tri stepena Celzijusa do 2100. kao što se predviđa, ukoliko se trenutni nivo emisije ugljen-dioksida ne smanji – ekonomske posljedice suše mogle bi da budu pet puta veće nego danas, navodi se u izvještaju Suša u brojkama, koji je ranije ove godine objavio UNCCD.

-Bez obzira na to kako klimatske promene utiču na ovogodišnje specifične suše za ovakve događaje treba da se pripremamo dok nastavljamo da se krećemo ka toplijoj budućnosti – kaže Kuk iz NASA.

Izvor: BBC na srpskom

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Kako klimatske promjene utiču na učestalost vremenskih nepogoda u Crnoj Gori?

ECO POLIS

Otkrivanje ključne veze između mikroba i skladištenja ugljenika

ECO POLIS

Septembar je bio najtopliji mjesec u istoriji