Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Glavni grad: U 2021. sakupljeno 168 tona plastike

U Glavnom gradu prošle godine sakupljeno je 168 tona miješane i PET plastike, a prodato je 292 tone što je posljedica slabog plasmana u 2020. godini, saopšteno je Ecoportalu iz preduzeća Deponija.

Prema podacima objavljenim na sajtu preduzeća Deponija, otkupne cijene plastike kreću se od 0,03 do 0,25 €/kg. 

Tako je cijena za (prozirnu) PET ambalažu 0,19 €/kg, za svijetlo plavu PET ambalažu 0,15 €/kg, svijetlo zelenu PET ambalažu 0,12 €/kg, za miješanu 0,05 €/kg, za tvrdu plastiku 0,05 €/kg i za ABS – plastiku 0,025 €/kg.

Podsjećamo, Evropska unija za zemlje članice, prošle godine uvela je Direktivu kojom se zabranjuje korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu.

Prema Direktivi o plastici za jednokratnu upotrebu (SUP) upotreba kesa, flaša, jednokratnih posuda za piće i hranu, paketa i omota, filtera za duvan, sanitarnih predmeta i vlažnih maramica biće i dalje ograničena, a proizvođači će morati da plate čišćenje i pokrenu kampanje za podizanje svijesti o uticaju njihovih proizvoda na životnu sredinu.

Foto: Circular Online

Krajnji cilj ove akcije je stvaranje modela cirkularne ekonomije prema kojem će se sva preostala plastika za jednokratnu upotrebu ili ponovo koristiti ili reciklirati do 2030.

Dok se Direktiva o plastici bavi mnogim plastičnim predmetima koji odbačeni završe na evropskim obalama, ona ne zabranjuje neke od 1,3 milijarde plastičnih boca za piće koje se svakodnevno prodaju širom svijeta.

Napravljene od PET ambalaže, ove plastične posude jedne su od rijetkih koje se mogu reciklirati i koristiti za izradu novih boca, ambalaže ili vlakana.

Proizvođači koji prodaju PET boce sada imaju i veću odgovornost u okviru naredbe „proširene odgovornosti proizvođača” uključenog u direktivu.

Na osnovu principa „zagađivač plaća“, proizvođači će morati da pokriju troškove čišćenja i upravljanja otpadom, pronađu najodrživije metode za odlaganje otpada, kao i da utiču na podizanje svijesti o uticaju proizvoda na životnu sredinu. 

Član 8 Direktive EU za plastiku za jednokratnu upotrebu precizira da proizvođači duvana moraju da plate račun za čišćenje opušaka koji sadrže plastične filtere.

Napravljen od celuloznog acetata, polimera koji se vrlo sporo razgrađuje u životnoj sredini, godišnje se odbaci oko 4,5 biliona opušaka, što ga čini najzastupljenijim odbačenim predmetom na planeti.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Borba protiv nevidljivog neprijatelja: Istraživanje mikroplastike u vodama Crne Gore

ECO POLIS

Novi sistem za čišćenje okeana izvlači 45 tona plastike iz Tihog okeana za mjesec dana

ECO POLIS

Smanjenje mikroplastike: Plan EU za smanjenje zagađenja