Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Naučnici otkrili bakteriju koja jede plastiku

Gdje odlazi plastika iz okeana?

Istraživači vjeruju da kada plastika uđe u okean, sunčeva svjetlost je razgradi u komadiće veličine zalogaja, a tada bakterije pojedu nešto od toga.

Foto: repurpose.global

Ako ste se ikada pitali gdje ide plastika koja završi u našim morima i okeanima, naučnici su otkrili da bakterije pojedu nešto od toga.

Oko 12 miliona tona plastike uđe u okeane svake godine, ali ankete uzorkovanja otkrivaju samo jedan procenat ovog otpada. Naučnici sa Kraljevskog holandskog instituta za istraživanje mora (NIOZ) misle da su pronašli dio ove slagalice: bakterije jedu plastiku.

Doktorant NIOZ-a, Maaike Goudriaan objašnjava da kada plastika uđe u okean, sunčeva svjetlost je razgrađuje u „komadiće veličine zalogaja”.

Zatim te zalogaje pojede soj bakterije Rhodococcus ruber, koja vari tu plastiku i izlučuje ugljen-dioksid.

„Ovo je prvi put da smo na ovaj način dokazali da bakterije zapravo razgrađuju plastiku u CO₂ i druge molekule. Ovo svakako nije rješenje za problem plastike u našim okeanima. Međutim, to je još jedan dio odgovora na pitanje gdje je nestala sva „plastika koja nedostaje“ u okeanima”, kaže Goudriaan.

Koliko plastike u okeanu jedu bakterije?

Istraživači su testirali svoju teoriju u laboratoriji, hraneći plastikom bakterije u tretiranoj morskoj vodi.

Naučnici procjenjuju da bakterije mogu razgraditi oko jedan odsto dostupne plastike godišnje – i to je vjerovatno ono što se dešava u okeanu.

Maaike Goudriaan i Helge Niemann u laboratoriji. Bakterije su hranili plastikom u tretiranoj slanoj vodi. Foto: NIOZ

Potrebna su dalja istraživanja da bi se tačno utvrdilo koliko okeanske plastike pojedu bakterije.

Prethodne studije su pokazale da bakterije koje se pojavljuju u prirodi pojedu plastiku koja se nalazi u jezerima, sprječavajući oslobađanje neprirodnih hemikalija koje uništavaju lokalne ekosisteme. Istraživači u Njemačkoj su 2020. otkrili soj bakterija sposobnih da razbiju neke oblike plastike.

Koliko je plastika štetna za planetu?

Nažalost, bakterije same po sebi nisu „rješenje“. Čak i ako pojedu jedan odsto okeanske plastike, preostalih 99 odsto ima razoran uticaj na divlje životinje. Više od 90 odsto morskih ptica u svijetu ima plastiku u crijevima.

Foto: www.open.edu

Ovom upornom materijalu su potrebni milioni godina da se razgradi. Od 10 milijardi tona plastike koje su ikada stvorene, ogromnih 6 milijardi leži na deponijama ili zagađuje životnu sredinu.

Recikliranje može pomoći u ublažavanju nekih od najgorih efekata plastike. Ipak, izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) iz 2022. otkriva da se samo 9 odsto plastike uspješno reciklira.

Prir. N. B.

Izvor: www.euronews.com
Naslovna fotografija:  Abaca Press/Alamy Stock Photo

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Borba protiv nevidljivog neprijatelja: Istraživanje mikroplastike u vodama Crne Gore

ECO POLIS

Novi sistem za čišćenje okeana izvlači 45 tona plastike iz Tihog okeana za mjesec dana

ECO POLIS

Smanjenje mikroplastike: Plan EU za smanjenje zagađenja