Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Energetika – lokomotiva razvoja Crne Gore

Premijer Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, saopštio je juče da Vlada podržava incijativu Poslaničkog kluba Pokreta za promjene koja podrazumijeva da energetski sektor Crne Gore postaje sektor sa nultom emisijom CO2 do 2030. godine.

Novi energetski objekti

-Jasno je opredjeljenje ove Vlade da svoj razvoj u energetskom sektoru temelji prvenstveno na izgradnji novih energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije.

U prva tri mjeseca tekuće godine proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora je veća od ukupne bruto potrošnje na teritoriji Crne Gore.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Budući da se u narednom periodu očekuje izgradnja novih kapaciteta HE Komarnica, SE Briska gora, VE Gvozd i VE Brajići, a u pripremi je tender za SE Velje brdo, realno je očekivati da će energetika biti lokomotiva našeg razvoja – kazao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade saopštio je da je pomenuta inicijatva u potpunosti na liniji politike Evropske unije u toj oblasti.

-Podsjetiću, nulta CO2 emisija je svakako nešto čemu se mora težiti, s obzirom na to da je zvanična energetsko-klimatska politika Evropske unije koncipirana tako da svi planovi i aktivnosti moraju biti usmjereni na smanjenje karbonske emisije do konačnog postizanja nulte emisije. Kao zemlja kandidat za članstvo, Crna Gora je između ostalih preuzela obavezu usaglašavanja svoje energetike sa tendencijom redukcije i konačnog dovođenja CO2 emisije do nulte vrijednosti. Shodno tome, u toku je izrada nove energetske strategije, koja će dati primat obnovljivim izvorima, čime bi se CO2 emisija postepeno svodila na nultu vrijednost – kazao je on.

Gašenje TE Pljevlja uticalo bi na cijene struje

Kako je istakao, ne mogu, a da ne kažu da bi gašenje TE Pljevlja značilo da Crna Gora mora da uvozi ne malu količinu električne energije. 

-To bi uticalo na rast cijena struje za građane i privredu za 20 do 25 odsto, na gubitak 1.200 radnih mjesta, na pad nacionalnog BDP-a, smanjenje prihoda državnog budžeta. Za nas je, stoga, osnovno pitanje CO2 emisije – kako u energetskom smislu zamijeniti 225 MW proizvodnje iz TE Pljevlja, koja je uz to što je stabilna energija, neophodna za stabilnost čitavog energetskog sistema, ali sa druge strane i osnovni CO2 emiter – dodao je premijer.

Ranije juče, poslanik Radulović, istakao je da je potrebno napraviti ekspertizu oko tehnološkog rješenja za TE Pljevlja, kao i SWOT analizu.

-Možemo da sačekamo da prođe određeni prelazini period od 6 ili 7 godina i da vidimo da li će se u međuvremenu izmisliti neko tehnološko rješenje za hvatanje CO2. Moramo hitno napraviti tri hidrocentrale na Pivi, a takođe i nastaviti ono što smo počeli sa osmim agregatom na HE Perućica, i da tu vodu iz Nikšićkog polja saberemo u jedno i iskorisitmo preko Perućice. Potrebni su nam prostorni planovi koji bi predvidjeli nove vjetrogeneratore i fotonaponska polja imajući u vidu da je 80 odsto energije u svijetu u vjetru i suncu – istakao je Radulović.

Radulović je ranije dodao da bi Crna Gora, proizvodeći ,,zelenu energiju”, postala jedna od vodećih država u najznačajnijem projektu transformacije Evropske unije, i na tim osnovama i sa te pozicije, ostvarila najveće benefite i dinamičan i dugoročan privredni i ekonomski rast i razvoj.

Prir: M.L.

Foto ilustracije: USA today

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

U Rožajama najavljen projekat za obnovljive izvore energije

ECO MNE

Smanjenje PDV-a za solarne panele

ECO MNE

Sve više investitora ulaže u obnovljive izvore energije