Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Elektroprivreda da spriječi gašenje TE Pljevlja

Vlada Crne Gore je na 23. sjednici obavezala Elektroprivredu, da kao operater za postrojenja TE Pljevlja, preduzme sve pravne radnje i obezbijedi uslove u cilju zaštite prava države u postupku pred Energetskom zajednicom, kako bi se u tom postupku izdejstvovao najpovoljniji ishod, a koji ne bi smio značiti gašenje.

Vlada je zadužila je i Ministarstvo kapitalnih investicija da prati i pruži aktivnu podršku Elektoprivredi u tom postupku i da zajedno pripreme nacrt odgovora – izjašnjenja na uvodno pismo Sekretarijata Energetske zajednice.

-Sekretarijat Energetske zajednice je preliminarno zaključio da TE Pljevlja, kao jedino veliko postrojenje za sagorijevanje koje radi u Crnoj Gori, navodno nije poštovalo pravila o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduh od strane velikih termopostrojenja, te da je TE kao postrojenje dostigla ograničenje od 20.000 radnih sati do kraja 2020. godine, a da pri tome nije u skladu sa standardima Direktive prestala sa radom, kako se to zahtijeva pravilima Energetske zajednice – navodi se u vladinom saopštenju.

Kako su istakli, slanjem Uvodnog pisma, Sekretarijat EZ je pokrenuo preliminarni postupak čija je svrha pružanje mogućnosti Crnoj Gori da se u roku od dva mjeseca izjasni o stavovima o navodnom nepridržavanju pravila Energetske zajednice i omogućavanje Sekretarijatu da utvrdi potpunu pozadinu konkretnog predmeta.

Premijer Crne Gore, Zdravko Krivopkapić, nedavno je saopštio da bi gašenje TE Pljevlja značilo da Crna Gora mora da uvozi ne malu količinu električne energije. 

-To bi uticalo na rast cijena struje za građane i privredu za 20 do 25 odsto, na gubitak 1.200 radnih mjesta, na pad nacionalnog BDP-a, smanjenje prihoda državnog budžeta. Za nas je, stoga, osnovno pitanje CO2 emisije – kako u energetskom smislu zamijeniti 225 MW proizvodnje iz TE Pljevlja, koja je, uz to što je stabilna energija neophodna za stabilnost čitavog energetskog sistema, i osnovni CO2 emiter – kazao  je ranije premijer.

M.L.

Foto ilustracija: ecoportal.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uskoro otvaranje deponije u Šumanima

ECO MNE

Litijum-jonske baterije glavno rješenje za skladištenje električne energije

ECO MNE

Električna energija – istorijska šansa za Zapadni Balkan