Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Okrugli sto na temu ,,Razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila u Crnoj Gori”.

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizovala je Okrugli sto na temu ,,Razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila u Crnoj Gori”. Skup je organizovan u okviru aktivnosti Odjeljenja prirodnih nauka CANU (Odbor za tehničke nauke i Centar za energiju i ekologiju, ENEKO centar).

Na okruglom stolu govorio je Prof. dr Radoje Vujadinović, sa Mašinskog fakulteta na temu „Razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila kao preduslov za brzi razvoj e-mobilnosti u Crnoj Gori“

On je kazao da je pitanje sagorijevanja fosilnih goriva izuzetno važno, te i da brojna istraživanja pokazuju da je upravo saobraćaj krivac za 25 do 30 odsto klimatskih promjena.

Okrugli sto ,,Razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila u Crnoj Gori” – Foto: CANU

-Imamo saobraćajne gužve koje generišu brojne gubitke u ekonomiji. Ono što se izdvojilo kao dominantno i što osjećamo na sopstvenoj koži jeste topla zima, a sve je to uticaj kimatskh promjena i emisija staklene baste. Rješenje je u dekarabonizaciji u svim sektorima i elektrifikaciji saobraćaja. Crna Gora kao buduća članica Evropske unije treba da preduzme korake po pitanju dekarbonizacije u svim sektorima, a ovaj proces nije moguć bez inženjera. Naša misija na fakultetu je promocija e- mobilnosti. Smatram da imamo sjajne predispozicije da proizvodimo električnu energiju i goriva za električa vozila iz sunca – istakao je on.

Osim Vujandinovića na okruglom stolu su govorili Prof. dr Zoran Miljanić, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Crne Gore, Dr Goran Kovačević i Dušan Boričić, Sektor za unapređenje poslovanja i inovativne tehnologije, CEDIS d. o. o., Podgorica i Danilo Bunčić, dipl.ing.maš., direktor infrastrukture, P3 Mobility, Zagreb.

Razgovarano je o metodama za planiranje infrastrukture za punjenje električnih vozila, tehnologijama infrastrukture e- mobilnosti i daljem razvoju električne infrastrukture za podršku novoj mobilnosti.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake