Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Posljedice brze mode i održiva rješenja

Ekološka svijest u modi: Trend popravke odjeće protiv otpada

Da li ste se nekada zapitali kuda odlazi sva odjeća koju ste odbacili? Odgovor glasi: Atakama pustinja u Čileu. Najsuvlje mjesto na svijetu sve više pati od zagađenja izazvanog brzom modom.

Žene traže polovnu odjeću usred tona odbačenih u pustinji Atakama. Oko 59.000 tona odjeće svake godine stigne u luku Ikike u slobodnoj zoni Alto Hospisio u sjevernom Čileu. Foto: Martin Berneti/AFP

Čile je dugi niz godina bio centar za trgovinu polovne i neprodate odjeće proizvedene u Kini ili Bangladešu. Ova odjeća prolazi kroz Evropu, Aziju ili Sjedinjene Države prije nego što stigne u Čile, gdje se preprodaje širom Latinske Amerike. 

Međutim, oko 59.000 tona odjeće godišnje stiže u luku Ikike u slobodnoj zoni Alto Hospisio u sjevernom Čileu. Trgovci odjećom iz glavnog grada Santjaga kupuju nešto od te odeće, ali mnogo toga krijumčari se u druge zemlje Latinske Amerike. 

Najmanje 39.000 tona neželjene odjeće završi na deponijama smeća u pustinji.

„Ova odjeća stiže iz cijelog svijeta”, izjavio je Aleks Kareno, bivši zaposleni u oblasti uvoza u luci. 

„Ono što se ne proda u Santjagu niti pošalje u druge zemlje ostaje u slobodnoj zoni jer niko ne plaća potrebne tarife da bi to preuzeo. Problematično je to što ova odjeća nije biorazgradiva i sadrži hemijske materijale, što je čini neprihvatljivom za odlaganje na opštinskim deponijama”, rekao je Frenklin Zepeda, osnivač kompanije EcoFibra, koja proizvodi izolacione ploče koristeći odbačenu odjeću. Zepeda je osnovao svoju kompaniju 2018. godine, želeći da prestane biti dio problema i postane dio rješenja.

Odgovornost prema životnoj sredini postaje sve važnija u modnoj industriji, a problem otpada izazvanog masovnom proizvodnjom odjeće nije zanemarljiv. 

Prema izvještaju UN-a iz 2019. godine, globalna proizvodnja odjeće udvostručila se između 2000. i 2014. godine, a moda je odgovorna za čak 20% ukupnog otpada vode na globalnom nivou. Izrada jednog para farmerki zahtijeva čak 7.500 litara vode. Osim toga, industrija odjeće i obuće doprinosi 8% globalnih emisija gasova staklene bašte, dok se svake sekunde zakopa ili spali količina tekstila ekvivalentna velikom kamionu smeća.

Radnici u fabrici koja reciklira korišćenu odjeću odbačenu u pustinji Atakama. Foto: Martin Berneti/AFP

Bilo da se odjeća odlaže na otvorenom ili da je zakopana pod zemljom, ona zagađuje životnu sredinu ispuštajući zagađivače u vazduh ili podzemne vodene kanale. Takođe, sintetička odjeća ili ona tretirana hemikalijama može trajati i do 200 godina prije nego što se potpuno razgradi, čineći je jednako toksičnom kao i odbačene gume ili plastični materijale.

Popravka odjeće kao jedno od rješenja

Svijest o ovim ekološkim problemima polako raste u Čileu, ali i širom svijeta. U posljednjih nekoliko godina, sve je veći interes za pokretanje popravke odjeće umjesto njenog odbacivanja. Francuska, na primjer, uvodi inicijativu „bonus za popravku”, koja omogućava povraćaj dijela troškova popravke odjeće i obuće u povezanim radionicama i obućarskim radnjama. Inicijativa će biti pokrenuta u oktobru, a vodiće je eko-organizacija Refashion, koja podstiče popravku i ponovnu upotrebu odjeće, kao i doniranje neželjenih predmeta.

Popravka odjeće postala trend u Francuskoj. Foto: www.euronews.com

Ova mjera ima za cilj borbu protiv ogromne količine odeće koja se odbaci svake godine u Francuskoj (oko 700.000 tona) i reformisanje tekstilne industrije koja izuzetno zagađuje.

U Velikoj Britaniji, brend odjeće Uniqlo osnovao je nekoliko ateljea za popravke u Londonu gdje kupci mogu donijeti staru odjeću na popravku ili prepravku. Net-a-porter je takođe pokrenuo uslugu popravke odjeće u saradnji sa kompanijom The Seam, koja je specijalizovana za popravke. Čak ni sportska oprema nije zapostavljena – Decathlon, najveći prodavac sportske opreme na svijetu, nudi uslugu popravke sportske odjeće i opreme.

Još jedan zanimljiv primjer dolazi od australijskog modnog brenda Katmandu, koji planira da pokrene šemu za popravku i preprodaju vraćene ili neispravne odjeće. Australijsko udruženje za cirkularnu modu procjenjuje da se vrati nešto manje od trećine svih online kupovina odjeće u zemlji, što dovodi do ogromne količine odbačene odjeće. Katmandu ima za cilj da popravi i preproda svu vraćenu odjeću po razumnim cijenama, čime doprinosi smanjenju otpada i stvaranju održivijeg modela mode.

Kompanije u Londonu nude popravku odjeće i sportske opreme. Foto: www.ucl.ac.uk

Sve ove inicijative pokazuju da postoji sve veća potražnja za održivijom modom i smanjenjem negativnog uticaja na životnu sredinu. Kupci postaju svesniji svog uticaja na okolinu i traže alternative koje će im omogućiti da čuvaju planetu, a popravka odjeće postaje sve više poželjna opcija. 

Sve do danas, modna industrija je bila prepoznata po brzoj modi i stalnoj potrebi za novim komadima, ali svijest o njenoj ekološkoj šteti sve više dolazi u prvi plan. Sa svakim novim korakom ka održivoj modi, svi zajedno možemo smanjiti gomile odbačene odjeće i kreirati svijet u kojem se odjeća neće bacati, već će se održavati i popravljati kako bi produžila svoj životni vijek.

Prir. N.B.

Izvor: www.euronews.com, www.aljazeera.com

Naslovna fotografija: Aljazeera, Martin Bernetti/AFP

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

1 Comment
Najstariji
Najnoviji
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare
Branka Žigante Mašić
1 mjesec prije

Svaka čast . Prava stvar i inicijativa . Uopće nisam o tome razmišljala do sada . Baci daj i kraj . Pametni i odgovorni ljudi

Čitajte još

ECO POLIS

Ekokapsula – održivo rješenje za život na otvorenom

ECO POLIS

Ekološka svijest u modi: Trend popravke odjeće protiv otpada

ECO MNE

Pejzažna arhitektura ne postoji bez održivosti i ekološki prihvatljvih aspekata