Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ekološka rekonstrukcija preduslov za dalji rad TE Pljevlja

Realizacija projekta ekološke rekonstrukcije preduslov je daljeg rada TE Pljevlja u pogledu zadovoljenja ekoloških standarda, propisanih nacionalnom i evropskom regulativom, prije svega Direktivom o velikim ložištima, Direktivom o industrijskim emisijama i nacionalnim Zakonom o industrijskim emisijama, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Gašenje TE Pljevlja

Kako su saopštili, u slučaju odustajanja od ekološke rekonstrukcije, shodno odgovarajućim odlukama Agencije za zaštitu životne sredine o postupku oduzimanja integrisane dozvole, neminovno bi došlo do gašenja TE Pljevlja.

-Sami radovi na ekološkoj rekonstrukciji, između svih ostalih aktivnosti, obuhvataju – izgradnju sistema za odsumporavanje, izgradnju sistema za denitrifikaciju, unaprjeđenje rada elektrofilterskog postrojenja, izgradnju sistema za tretman otpadnih voda i rekonstrukciju unutrašnjeg sistema transporta pepela i šljake – navodi se u sapštenju.

Odlukom (EU) 2017/1442, kako je pojašnjeno,  propisani su zaključci o najboljim raspoloživim tehnikama (NRT-i) referentni za utvrđivanje uslova dozvola za postrojenja obuhvaćena poglavljem II Direktive 2010/75/EU  i upravo su ove granične vrijednosti obuhvaćene obimom projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kao postojećeg postrojenja, iako kao takve još uvijek nisu obavezujuće.

-Potencijalni radovi u iznosu od 15 miliona nisu povezani sa članicama konzorcijuma firmama BB Solar i Bemax, već se radi o stručno specijalističkim radovima na rekonstrukciji kotlovskog postrojenja za koje se očekuje da budu izvedeni od strane renomiranog međunarodnog izvođača – dodaje se iz EPCG.

Što se tiče ekonomske opravdanosti projekta, podsjećaju javnost na ranije objavljene podatke, prema kojima bi obustavljanje rada TE na 12 mjeseci (01.06.2021 – 01.06.2022) proizvele trošak od 158 miliona evra (109 miliona za uvoz električne energije i 49 miliona za fiksne troškove TEP-a), dok bi obustavljanje rada na 18 mjeseci (01.06.2021 – 31.12.2022) proizvele trošak od 234 miliona evra (160 miliona za uvoz električne energije i 74 miliona za fiksne troškove TEP-a). 

Projekat ekološke rekonstrukcije

-Cijene za uvoz, relevantne za naš sistem, definišu se na HUPEX berzi. Dakle, radi se o iznosima koji, čak i na kraći rok, višestruko premašuju troškove ekološke rekonstrukcije. Ukoliko bi se govorilo o dužem periodu, troškovi bi, samo za 10 godina, premašivali milijardu eura. Iz ovoga je jasno kakav bi problem – energetski, ekonomski i socijalni – imala Crna Gora u slučaju brzog gašenja TEP-a ili odustajanja od ekološke rekonstrukcije tog postrojenja – dodaju u saopštenju.

Kako su pojasnili, čak i da je period gašenja TE Pljevlja 2030. iako je stav EPCG da bi phase out trebalo da se desi u periodu od 2035. do 2040. godine, projekat ekološke rekonstrukcije je isplativ

-Iz svega navedenog, savršeno je jasno da i našoj kompaniji i crnogorskoj ekonomiji savršeno odgovara nastavak radova na ekološkoj rekonstrukciji TEP-a, a da tvrdnje o potencijalnom usmjeravanju dodatnih sredstava (15 miliona evra) ka firmama BB Solar i Bemax naprosto nijesu tačne, jer te radove svakako ne bi izvodile naznačene, nego druge međunarodno relevantne kompanije. Razumijemo da postoje akteri koji, senzacionalističkim tezama i populističkim optužbama, nastoje da priskrbe pažnju javnosti i naklonost građana Crne Gore, ali  smo sigurni u to da EPCG, kao društveno odgovorna kompanija, nema pravo na podilaženje takvom raspoloženju, budući da njena misija nije u tome da se svidi političkim avanturistima, nego u obezbjeđivanju energetske stabilnosti i, u krajnjem, ekonomskog jačanja naše države – zaključeno je iz EPCG.

Prir.  M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Potencijali i izazovi na putu ka energetskoj efikasnosti Crne Gore

ECO MNE

Koliko dugo mogu trajati solarni paneli?

ECO MNE

Američki investitori pozvani da ulažu u energetski sektor Crne Gore