Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ekološka Crna Gora ima ubjedljivu većinu

Crna Gora dokazala je kroz istoriju, više puta, da može da koristi resurse obnovljivih izvora energije i da se adekvatno bori protiv klimatskih promjena, ocijenila je, u intervjuu za ecoportal, poslanica u Skupštini Crne Gore Dragica Sekulić.

Ona je istakla da zeleno finansiranje treba podstaći ulaganjem, odnosno da novac od aktivnosti koje zagađuju treba preusmjeriti na one koje omogućavaju rad i razvoj na održiv način.

ECOPORTAL: Na koji način promijeniti svijest građana o tome kako voditi brigu o planeti?

SEKULIĆ: Nijesam pobornik ,,promjene svijesti“ građana. Čovjeku treba pružiti tačne, na nauci zasnovane činjenice, omogućiti obrazovanje i olakšati mu borbu protiv poplave lažnih vijesti, najezde populizma i dogmatskih učenja. Tako će sve doći na svoje.
Klimatske promjene su realnost. Ekstremni vremenski uslovi su sve češći. Čak i mi ovdje svjedočimo kraćim i oštrijim zimama, toplijim ljetima, poplavama… I nauka je jasna i jednoglasna. Ako želimo nešto da učinimo za generacije koje dolaze, moramo smanjiti potrošnju i moramo eliminisati emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

ECOPORTAL: Kako podstaći zeleno finansiranje i pametne investicije radi stvaranja uslova za održivi razvoj države i smanjenja negativnog uticaja različitih subjekata (stanovništva, javnog sektora itd.) na životnu sredinu?

SEKULIĆ: Preduslovi su tu. Sjetićete se da je prošle godine profunkcionisao Eko-fond. Sada ga treba staviti u službu građana. Dakle, novac od aktivnosti koje zagađuju preusmjeriti na aktivnosti koje omogućavaju rad i razvoj na održiv način.
Na jednostavnim primjerima, kako to već uveliko funkcioniše širom Evrope, to znači olakšati, podstaći kupovinu bicikala, električnih trotineta, elektromobila, električnih autobusa, na primjer na račun emisija štetnih gasova iz termoelektrane.

ECOPORTAL: Koliko je važna uloga tržišta u razvoju kapaciteta obnovljivih izvora energije?

SEKULIĆ: Suštinski je važna. Stabilno tržište je preduslov svakog odgovornog ulaganja, bilo da dolazi iz privatnog sektora ili od same države. Nemamo pravo novac svih građana ulagati u projekte koji ne garantuju odgovarajući povrat, baš kao što to neće niko uraditi sa svojim ličnim novcem. Zato je važno imati razvijeno tržište, čijom analizom se donose odgovarajuće odluke o ulaganju.

ECOPORTAL: Kako ocjenjujete način na koji Crna Gora koristi resurse obnovljivih izvora energije?

Da li se Crna Gora adekvatno bori protiv klimatskih promjena?
Koliko je, po Vašem mišljenju, neophodna i opravdana izgradnja HE Komarnica?
Smatrate li da domaća radna snaga i naučni i stručni kadar imaju kapacitet da iznesu projekat HE Komarnica i na koji način se zainteresovani stručni kadar može uključiti u izradu istog?
Koliki napredak je ostvaren na polju planiranja i izgradnje solarne elektrane Briska gora?

SEKULIĆ: Crna Gora je dokazala da može, više puta kroz istoriju.

Najsvježiji primjer je fenomenalni projekat podmorskog kabla prema Italiji, koji je u prvoj godini rada premašio sva očekivanja.
U tom smislu, nema dileme da naš naučni i stručni kadar ima i znanje i svježe konkretno iskustvo u realizaciji velikih projekata. Ono što je posebno važno u ovoj fazi realizacije svih projekata koje ste pomenuli je odgovoran menadžment državnih energetskih kompanija i puna podrška administracije.

ECOPORTAL: Da li je planirano izdavanje novih koncesija za izgradnju energetskih objekata?
Smatrate li da će se započeti projekti i već izdate koncesije realizovati po predviđenom planu?


SEKULIĆ: Nema nijednog razloga da se svi navedeni projekti ne realizuju na vrijeme. Pravovremeni razvoj energetike je osnovni preduslov brzog ekonomskog oporavka od posljedica ekonomske krize, te još bržeg rasta ekonomije u odnosu na sjajne stope iz perioda od 2016. godne do početka pandemije.

ECOPORTAL: Koliko su važne socijalna i ekonomska komponenta za zaštitu životne sredine?

SEKULIĆ: Djelotvorno bavljenje pitanjem zaštite životne sredine ne dozvoljava individualan tretman socijalnih ili ekonomskih tema. Ne možete, primjera radi, govoriti o energetskoj tranziciji sa uglja na obnovljive izvore energije, a da paralelno ne riješite izazove poput zaposlenosti koju nosi eksploatacija uglja. Pažljiviji posmatrač primijetiće da ovakvi projekti zahtijevaju podjednako, ako ne i više pažnje od samih tehnoloških rješenja. Upravo u tome je značaj najšireg društvenog dogovora, prije donošenja krupnih odluka u ovoj oblasti.

ECOPORTAL: Šta je u Crnoj Gori urađeno po pitanju zašite životne sredine od kada je postala ekološka država?

SEKULIĆ: Za oblasti poput ove, tridesetak godina je relativno kratak period. Gotovo dva vijeka je trebalo čovječanstvu da artikuliše spoznaju negativnog uticaja pretjerane eksploatacije prirodnih resursa na životnu sredinu. Povratak na staze održivog razvoja, stoga, nije kratak.
U bitnom, važno je primijetiti sanacije ekoloških crnih tačaka poput jalovišta na obali Tare u Mojkovcu, zatim u Pljevljima, početak rješavanja problema grita u Bijeloj, udio energije u BDP-u značajno je manji što znači da je, prije svega, naša privreda mnogo efikasnija. Okrenuli smo se eksploataciji vjetra i sunca u energetici, pripremili sistem za još bržu tranziciju ka 100 odsto čistoj proizvodnji energije, no posla je još mnogo. Tretman raznih vrsta otpada, reciklaža… i dalje su oblasti u povoju kod nas.
No, bitan rezultat je veoma razvijena svijest o značaju ekologije i generalno pozitivna percepcija kod ubjedljive većine građana. Ekološka država je vjerovatno jedna od rijetkih tačaka koja povezuje ubjedljivu većinu naših građana. Rijetki i veoma vrijedan nacionalni konsenzus.

ECOPORTAL: Kakva je budućnost e-mobilnosti u Crnoj Gori?

SEKULIĆ: E-mobilnost je sadašnjost u Crnoj Gori. Skromni po obimu, primjeri električnih automobila u taksi službama ili električnih trotineta, koje sve više srijećemo po Podgorici, jasno ukazuju da je elektrifikacija prevoza isplativa i atraktivna.
Uz još malo promocije, zaista vjerujem da je to nezaustavljiv trend.

ECOPORTAL: Smatrate li da se dovoljno insistira na energetski efikasnoj izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih zgrada i šta prepoznajete kao najznačajniju barijeru?

SEKULIĆ: U prethodnom periodu Vlada je puno uradila na energetskoj efikasnosti javnih zgrada. Vjerujem da će mnogi čitaoci primijetiti stanje škola i domova zdravlja u njihovoj neposrednoj blizini i uporediti sa stanjem iz nedavne prošlosti. Rezultati sami govore. Naravno, još je mnogo škola, bolnica, vrtića koje treba rekonstruisati i učiniti efikasnim, ali zaista vjerujem da je u tom segmentu
utabana dobra staza.

ECOPORTAL: Šta očekujete od daljeg razvoja crnogorske energetike?

SEKULIĆ: Crnogorska energetika je uvijek bila stabilan oslonac razvoja crnogorskog društva u cjelini. U tom smislu, nadam se odgovornom odnosu prema resursima kojima ova država raspolaže. Ulog je ogroman.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Malim vjetrenjačama fali malo više podrške

ECO POLIS

Solarna energija kao najbolji izvor OIE

ECO POLIS

Međunarodni investicioni kongres Energy Week Western Balkans od 6. do 8. septembra u Crnoj Gori