Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Spoj ekoloških performansi i estetike

Ekokapsula – održivo rješenje za život na otvorenom

Da li ste ikada razmišljali o posjedovanju malog održivog životnog prostora? Ako je tako, Ekokapsula (eng. Ecocapsule) bi mogla biti savršen izbor za vas.

Kako je nastala Ekokapsula?

Sve je počelo kada se arhitektonski studio Nice Architects prijavio na konkurs ideja Andes Sprout Society. Imali su zadatak da osmisle malu stambenu jedinicu za umjetnika, bez infrastrukture.

Iako projekat nije pobijedio na konkursu, privukao je interesovanje mnogih zbog svog izrazitog dizajna. Ovo je podstaklo arhitekte da nastave da rade na ovom projektu.

Prvi prototip je završen 2014. godine.  Danas, dok rade na poboljšanju trenutne Ekokapsule, dizajneri razmatraju i druge primjene nekih njenih koncepata.

Tehničke specifikacije ecokapsule

Sadašnja Ekokapsula je duga 4,70 m, široka 2,20 m i visoka 2,50 m. Teška je nešto više od 2.000 kg (sa praznim rezervoarima). Opremljena je vjetroturbinom koja generiše do 750W, dok bi solarni paneli na krovu mogli da generišu najviše 880W. Kapacitet baterije je 9,6 kWh.

Dizajn ima za cilj da maksimalno poveća sakupljanje kiše i rose. Voda zatim prolazi kroz filtere koji je pretvaraju u čistu vodu. Spoljni omotač minimizira gubitak energije, dok su zidovi ispunjeni visoko efikasnim termoizolacionim materijalima.

Unutrašnjost Ekokapsule

Unutrašnjost Ekokapsule je opremljena čajnom kuhinjom, kupatilom sa tuš kabinom i prostorom koji služi kao dnevni boravak ali se pretvara u spavaću sobu i eventualno kancelariju. U ovom malom prostoru na raspolaganju je 6,3 kvadratna metra unutrašnjeg prostora.

Ekokapsule ne mora nužno da se koristi za život na otvorenom. Mogla bi da postane i pop-up hotel, mobilna kancelarija, istraživačka stanica i još mnogo toga.

Dizajn omogućava mnogo lakši transport. Od mogućnosti da je jedna osoba postavi na prikolicu do pretvaranja Ekokapsule u kuću na točkovima, postoje beskrajne opcije za održivi život.

Prir. N.B.

Izvor: www.impakter.com

Fotografije: Ecocapsule

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Crna Gora za pet mjeseci napravila značajan napredak u ispunjenu obaveza Energetske zajednice

ECO MNE

Građani ključna karika u planiranju održivog prostora

ECO MNE

Izabrano rješenje za novu školu u City kvartu u Podgorici