Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Eko-fond dodjeljuje još tri subvencije za nabavku vozila na električni i hibridni pogon

PODGORICA – Eko-fond raspisao je javni poziv za fizička i pravna licima za još tri subvencije u iznosu od 5.000 eura za kupovinu električnih vozila. U okviru javnog poziva za nabavku električnih i hibridnih vozila do sada su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava (subvencija) sa 20 korisnika za kupovinu hibridnih vozila, dok je sa 7 korisnika potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za kupovinu električnog vozila. 

-Kroz ovaj javni poziv, koji je objavljen krajem januara ove godine, Eko-fond je obezbijedio 100.000 eura bespovratnih sredstava. Od toga je 50.000 eura opredijeljeno za subvencionisanje kupovine hibridnih, a 50.000 eura za subvencionisanje kupovine električnih vozila. Kupovinu hibridnog vozila Eko-fond je subvencionisao sa 2.500 eura, dok za kupovinu električnog vozila subvencija iznosi 5.000 evra – navodi se saopštenju.

Kako su ranije saopštili, cilj javnog poziva je neposredno podsticanje nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unaprjeđenja kvaliteta životne sredine. 

-Radi očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unaprjeđivanja životne sredine, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora i energije važno je podstaknuti nabavku zelenih vozila. Sufinansiranjem nabavke električnih i hibridnih vozila, direktno ćemo uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i smanjenja izvora zagađenja vazduha odnosno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u drumskom saobraćaju na teritoriji Crne Gore – piše u saopštenju.

Fizička lica, kako navode, imaju pravo na subvenciju za kupovinu jednog vozila, dok pravna lica i preduzetnici mogu kupiti najviše dva. 

O detaljima javnog poziva zainteresovani se mogu informisati putem sajta eko-fond.me. 

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake