Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Donacija 30 sadnica u znak jubileja od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

Radio televizija Crne Gore i Redakcija za ekologiju donirali su danas 30 sadnica divljeg šipka Agenciji za zaštitu životne sredine u znak jubileja od kada je Crna Gora proglašena ekološkom državom.

Urednik Redakcije za ekologiju, Danijel Garić, kazao je da se Radio televizija Crne Gore priključila akciji Agencije za zaštitu životne sredine „Vi nama sadnice, mi vama knjige”

– Mi smo jedna institucija kulture od prvorazrednog značaja koja ima višestruku ulogu u društvu između ostalog, ne samo da bude slijepi posmatrač dešavanja u zemlji, već i da prati neke devijacije, promijeni i kreira stanje svijesti i promoviše prave vrijednost – kazao je Garić.

Za 30 sadnica RTCG će od Agencije dobiti 30 knjiga „Crna Gora između planina i mora – pejzaž i biodiverzitet”. Po deset knjiga biće poklonjeno gledaocima.

-Na taj način pokušavamo da utičemo na svijest ljudi u našoj zemlji da je ekologija najvažnija – dodao je Garić.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, objasnio je zašto baš sadnice divljeg šipka.

-Divlji šipak, jer u Podgorici ima veliki broj opožarenih površina. Šipak je jedna od najotpornijih vrsta i zato smo izabrali baš nju, a dodatno na neki način je i simbol Crne Gore – kazao je Gazdić.

Ona je istakao da je veliko interesovanje građana i institucija za akciju „Vi nama sadnice, mi vama knjige”.

-Do sada smo imali više od 1.000 naručenih primjeraka što nas je iznenadilo. Naše knjige će otići i u ambasade i predstavništva u inostranstvu, jer tako želimo da promovišemo Crnu Goru. To je bio jedan od naših ciljeva – kazao je Gazdić.

Podsjetio je da su početkom godine pokrenuli akciju „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”.

-Došli smo na ideju da edukujemo građane o zaštiti prirode i da napravimo knjigu i poklonimo je građanima Crne Gore. Ovo je lijep način da se edukuju građani koliko je važno čuvati prirodu i koliko mi lijepu prirodu imamo – kazao je Gazdić.

Izvor: RTCG

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

RTCG se pridružuje korišćenju obnovljivih izvora energije

ECO MNE

Šta je potrebno uraditi za trajno rješavanje problema zagađenja vazduha u Pljevljima?

ECO MNE

Pošumljavanjem Malog Brda počela akcija „Za zdrava pluća našeg grada”