Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

U SEŠ ,,Mirko Vešović” u Podgorici održana prezentacija na temu: ,, Upravljanja otpadom”

Djeca učila o selekciji i reciklaži otpada

U Srednjoj ekonomskoj školi,,Mirko Vešović”  u Podgorici prošle nedjelje održana je prezentacija na temu: ,,Upravljanja otpadom”. Prezentaciju su imale Vesna Mugoša, samostalna savjetnica za upravljanje otpadom u Agenciji za zaštitu životne sredine i Jelena Rakčević, programska asistentkinja u NVO ,,Zeleni talas” iz Podgorice.

Događaj je imao za cilj da promoviše zaštitu životne sredine, podigne ekološku svijest i edukuje učenike o značaju i neophodnosti selekcije, pravilnog odlaganja i reciklaže otpada u našoj zemlji. Tokom prezentacije, učenici si bili veoma aktivni i zainteresovani za temu o kojoj je bilo riječi.

Kada je u pitanju oblast upravljanja otpadom, trenutno stanje, kao i posljednji izvještaji Evropske Komisije o napretku Crne Gore, prepoznali su problem upravljanja otpadom, kao jednog od najvećih ekoloških problema u zemlji.

Neadekvatno odlaganje otpada, njegova ne selekcija a posebno neuređena odlagališta,  u prvom redu ruže estetsku vrijednost  eksterijera, ambijenta ili lokacije u kojima se nalaze, zatim negativno utiču na životnu sredinu, ako uzmemo da se tu obično nalaze  različite vrste otpada, nerijetko medicinskog, veterinarskog, opasnog te raznog komunalnog otpada. Zbog navedenog uvijek postoji opasnost za biljni i životinjski svijet, postojanje mogućnosti izbijanja zaraze, širenja neprijatnih mirisa i sl. Njihovim ispiranjem uslijed padavina, može doći do oticanja u vodotoke, ugrožavanja podzemnih voda i sl.

Prezenacija o otpadu – Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Takođe, na prezentaciji je bilo riječi i o benefitima, koje građani mogu ostvariti prikupljajući pojedine vrste otpada. Predstavnica Agencije, govorila je i o predlogu novog Zakona o upravljanju otpadom, koji će zasigurno umnogome promijeniti ekološku sliku naše države, obzirom da su u njega uključene brojne regulative EU neophodne kada su u pitanju završna mjerila za zatvaranje poglavlja 27.

Pomenutim Zakonom predviđene su rigoroznije sankcije za zagađivače, biće pojačan inspekcijski nadzor i formirana državna inspekcija sa zadatkom da kontroliše primjenu lokalnih planova upravljanja komunalnim otpadom. Takođe sistemom proširene odgovornosti, biće obuhvaćeni proizvođači ambalaže, električnih i elektronskih uređaja, otpadnih baterija i guma (pneumatika) te plastičnih proizvoda (kesa) za jednokratnu upotrebu.

Nakon održanog predavanja sa predmetnim nastavnicima, dogovoreni su budući vidovi saradnje.

Podsjećamo, Agencija za zaštitu životne sredine od svog osnivanja poseban akcenat stavlja na ekološko obrazovanje i podizanje ekološke svijesti naših građana, nastojeći da ekološku problematiku približimo svim građanima, učešćem na brojnim sastancima, okruglim stolovima i radionicama te obilježavanjem svih važnijih ekoloških datuma.

-Naše dosadašnje iskustvo je pokazalo da edukacija građanstva, najbolje rezultate pokazuje kroz edukaciju djece, koji svoja nova saznanja prenose svojim vršnjacima i porodici – napominju iz Agencije.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Barani pokazali odgovoran odnos prema životnoj sredini i sakupili više od 40 tona otpada

ECO POLIS

Mont Everest: Uklonjeno 11 tona otpada sa himalajskih vrhova

ECO MNE

Nikšić će uskoro dobiti Centar za reciklažu