Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Danas je Svjetski dan energetske efikansosti

Svjetski dan energetske efikasnosti, 5. mart, obilježava se u čast prvog sastanka svjetskih eksperata, održanog 1998. godine u Austriji, gdje se razgovaralo o energetskoj krizi i njenim mogućim rješenjima.

U Podgorici, ove godine, obilježavanje je izostalo zbog epidemiološke situacije sa korona virusom.

Međutim, u Tivtu, tradicionalano, povodom Svjetskog dana energetske efikansosti, ispred zgrade Opštine, građanima i prolaznicima podijeljenje su energetski efikasne LED sijalice za domaćinstva. Takođe, građanima su pruženi korisni savjeti kako da uštede eneregiju u svakodnevnom životu.

Prošle godine Ministarstvo ekonomije i Glavni grad obilježili su Svjetski dan energetske efikasnosti u tržnom centru Delta City. Građani su tada bili u prilici da u neposrednom razgovoru sa predstavnicima Ministarstva ekomonije i Glavnog grada, uvide značaj primjene mjera energetske efikasnosti u svakodnevnom životu.

,,Program energetske efikasnosti u javnim zgradama” (EEPPB), realizovan je u Crnoj Gori od strane Direktorata za energetsku efikasnost, a u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom KfW, u periodu od januara 2012. godine do decembra 2015. godine.

U okviru Programa izvedeni su radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti i poboljšanju uslova rada u dvadeset osnovnih i srednjih škola i jednom studentskom domu, sa ciljem ostvarivanja ušteda u potrošnji energije od najmanje 20 odsto i/ili postizanjem temperature u učionicama od 20 ºC.

Prema preliminarnim rezultatima, ukupne uštede energije za objekte koji su renovirani u 2013. i 2014.godini, iznose 5.914.566 kWh, što predstavlja 62,96 odtso od ukupne ,,baseline” potrošnje. Ukupno ostvareno smanjenje emisije CO2 iznosi 2182,24 t/godišnje.

Energetska efikasnost podrazumijeva set mjera čijom se implementacijom ostvaruju uštede u potrošnji energije, dok se obezbjeđuje isti ili viši nivo komfora. Energetski efikasan uređaj je onaj koji ima veliki stepen korisnog dejstva, tj. male gubitke prilikom transformacije jednog vida energije u drugi. Na primjer, „obična“ sijalica veliki dio električne energije pretvara u toplotnu energiju, a samo mali u korisnu svjetlosnu energiju, te u tom smislu ona (sijalica) predstavlja energetski neefikasan uređaj.

Priredila M.L.

Reference: opstinativat.me

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Region: Prvi koraci ka obnovljivoj energiji biomase

ECO MNE

Počinje nova faza programa „Energetski efikasan dom“

ECO MNE

U narednih šest godina planirano ulaganje 50 miliona eura u energetski efikasnu sanaciju javnih objekata u Crnoj Gori