Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Akcija čišćenja kod Carevog mosta u Nikšiću i na Ćemovskom polju u Glavnom gradu

„Da zablista Crna Gora” – u akcijama sakupljena velika količina otpada

Organizacija Ekopatriozam organizovala je prošle nedjelje zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane akciju čišćenja oko Carevog mosta u Nikšiću.

Kako su nam saopštili, sakupljeno je više od tri kamiona otpada. 

-Podatak o tačnoj kilaži sa tog mjesta nemamo, ali znamo da je iza nas, uprkos velikoj akciji, i dalje ostalo par deponija koje su nažalost skoro pa stopljene sa prirodom. Pored akcije u Nikšiću imali smo i akciju u Glavnom gradu. Tu je sakupljeno 240kg otpada za sat vremena – navode u odgvorima dostavljenim Ecoportalu. 

Sa akcije čišćenja | Foto: Ecopatriotizam

Akcija pod sloganom „Da zablista Crna Gora”, kako pojašnajvaju, ima za cilj širenje svijesti građana zajedno sa čišćenjem okoline.

-Nadamo se da ćemo ovim činom pored naroda motivisati i same institucije da krenu stopama osvješćenih građana i aktivista. Svima ide u korist održivost i zdrava životna sredina – ističu oni.

Sljedeća akcija je zakazana za subotu u organizaciji NVO Green Home i zajednice Ecopatriotizam, uz članove organizacije Ekobonton, koji će čistiti obalu rijeke Bistrice u Nikšiću. 

-Ukoliko neko iz Podgorice želi da se pridruži toj akciji, prevoz je organizovan, a polazi se u subotu, 28. maja, u 8h. Pored akcije čišćenja zakazano je i sađenje, takođe u organizaciji Green Home-a. Narednog dana, 29. maja, obilazimo Kapetanov konak i čistimo sa ekipom koju će podržati veliki broj građana – dodaju iz Ecopatriotizma.

Sakupljeno smeće u akciji | Foto: Ecopatriotizam

Oni su kazali da kada je riječ o akcijama u Nikšiću i Podgorici podršku su imali i od Vojske Crne Gore, Agencije za zaštitu životne sredine i TO Nikšić. 

-Na lokalitetu Carvog mosta smo sarađivali sa članovima MZ Pandurica i MZ Kličevo, kao i sa aktivistima Ekobontona i GP Ura. Akciju na Ćemovskom polju je podržala i D.O.O. Čistoća Podgorica, a akcija je organizovana u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica.

Zero Waste Montenegro je takođe pritekao u pomoć kao i Mreža za omladinski aktivizam. Posebno je važna dobra volja građana koji su bili uključeni u akciju na obje lokacije – zaključuju iz zajednice Ecopatriotizam.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Iz mora izvukli 3 kubika čvrstog otpada

ECO MNE

Dan kada je Crna Gora okrenula novi list

ECO MNE

Ecopatriotizam – od kese i rukavica do uočljivih promjena