Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Da li su nedavne poplave u Njemačkoj i Belgiji povezane sa klimatskim promjenama?

Klimatske promjene značajno podstiču pojavu usporenih intenzivnih kišnih oluja, otkrilo je novo istraživanje Univerziteta Njukasl i Met Office-a.

Usporeni olujni sistem čine kiše koje se kreću sporo i traju po nekoliko dana. Izuzetno su nestabilnog karaktera zbog čega je vrlo teško predvidjeti dužinu njihovog trajanja.

Istražujući kako klima utiče na snažne kišne oluje širom Evrope, stručnjaci za klimu su pokazali da je vrlo vjerovatno da će u budućnosti doći do značajnog povećanja pojave usporenih intenzivnih kišnih oluja.

Usporeni olujni sistem – potencijal za ogromnu količinu padavina

Naučnici procjenjuju da bi se spore oluje ovoga tipa mogle javljati čak 14 puta češće do kraja vijeka.

Upravo ove usporene oluje imaju potencijal da stvore vrlo velike količine padavina, sa razarajućim uticajima, kao što smo nažalost mogli vidjeli u Njemačkoj i Belgiji.

Foto ilustracija: CNN – Regionalni voz zarobljen u poplavama, Njemačka

Predvođeni dr Abdulahom Kahramanom, sa Tehničkog fakulteta Univerziteta Njukasl, istraživači su koristili vrlo detaljne simulacije klimatskih modela u britanskom Met Office Hadley centru.

Otkrili su da sporije kretanje oluje djeluje na povećanje količine padavina koje se akumuliraju lokalno, povećavajući rizik od poplava širom Evrope iznad onoga što se očekivalo na osnovu ranijih studija.

Rezultati studije koji su objavljeni u časopisu Geophysical Research Letters, pokazuju da se oluje koje produkuju jaku kišu mogu sve sporije kretati usljed klimatskih promjena, povećavajući na taj način trajanje izloženosti ovim ekstremima.

Foto ilustracija: Daily Sabah – Kuće uništene u poplavama, Njemačka

Abdulah Kahraman, koji je takođe gostujući naučnik u Met Office-u, kazao je: „Sa nedavnim napretkom u razvoju računarstva uspjeli smo da izradimo panevropske klimatske simulacije koje vrlo detaljno opisuju stanje u atmosferi jednako kao što to čine modeli kratkoročnih vremenskih prognoza.

Ovakve state-of-the-art simulacije klime pružaju holistički uvid u problem i pomažu nam da razumijemo koji faktori u atmosferi doprinose velikim promjenama u intenzitetu i učestalosti obilnih padavina.

Ovo je jedna od prvih studija koja je istraživala promjene u brzini kretanja izrazito jakih kišnih sistema – važan aspekt koji doprinosi riziku od poplave. 

Upravljanje u vanrednim situacijama

Pomenuta studija sugeriše da će promjene u pojavi ekstremnih oluja biti veoma značajne i da će izazvati učestalije razarajuće poplave širom Evrope. Ovo je, uz trenutne poplave u Evropi, poziv na uzbunu koji nam je potreban kako bismo obezbijedili poboljšane sisteme upozorenja i upravljanja u vanrednim situacijama.

Foto ilustracija:News in 24 – Potopljene ulice, Belgija

Profesor Liza Kendon, naučni savjetnik u Met Office-u i profesor na Univerzitetu u Bristolu, rekla je: „Ova studija pokazuje da, osim povećanja količine padavina usljed globalnog zagrijavanja, možemo očekivati i veliki porast broja sporo krećućih oluja koje imaju potencijal za vrlo velike padavine.

Ovo je vrlo relevantno za nedavne poplave zabilježene u Njemačkoj i Belgiji, koje su pokazale razorne posljedice usporenih olujnih sistema.

Trenutno su gotovo stacionarne intezivne kišne oluje neuobičajene u Evropi i rijetko se dešavaju u djelovima Sredozemnog mora. Tačna predviđanja budućih promjena u intenzivnim padavinama su ključna za uspostavljanje efikasnih planova prilagođavanja i ublažavanja kako bi se ograničili negativni uticaji klimatskih promjena.

Prir. M.L.

Izvor: Science Daily

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Kako klimatske promjene utiču na učestalost vremenskih nepogoda u Crnoj Gori?

ECO POLIS

Otkrivanje ključne veze između mikroba i skladištenja ugljenika

ECO POLIS

Septembar je bio najtopliji mjesec u istoriji