Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

U Kolašinu organizovane aktivnosti povodom Međunarodnog dana šuma

Crnogorske šume – nemjerljivo bogatstvo koje treba čuvati

Povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima organizovala je prošle nedjelje niz aktivnosti u Područnoj jedinici Kolašin, kako bi na taj način ukazali na značaj ovog veoma važnog ekološkog praznika.

Tom prilikom organizovana je akcija pošumljavanja 1500 sadnica crnog bora i smrče, u odjeljenju 40a, koje je stradalo u požaru 2019. i 2020. godine.

Akciju pošumljavanja Uprave za gazdovanje šumama i lovištima podržali su Milan Medenica iz NVO „Natura“, Đinović Đoko iz NVO „Sinjajevinski maraton“ i volonteri Crvenog krsta: Vuk Radenović, Jakov Vuković i Vuk Anđelić. Takođe, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Opštine Kolašin, istog dana u centru grada na Trgu boraca posađeno je jedno stablo smrče, koje će dodatno uljepšati ovaj dio grada. Nakon akcije pošumljavanja organizovan je i obilazak terena u GJ „Vučje“, odjeljenja 40a i 41a, u kojima je tokom prošle godine izvršeno pošumljavanje i zasađeno 10.000 sadnica smrče, bora i bukve, kroz „Projekat izgradnje kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa kroz Crnogorski informacioni sistem za šumske požare mart 2021 – februar 2026“, koji je implementirala Japanska agencija za međunarodnu saradnju JICA, u saradnji sa našom Upravom i NVO „Natura“ iz Kolašina.

Ilustracija – Foto: thelifeforest.com

Na samom početku svečanog dijela proslave 21. marta, Međunarodnog dana šuma, goste je pozdravio direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Armin Mujević.

On je istakao da je značaj šuma za život, prirodu i  kompletno društvo nemjerljiv, zbog čega uvijek treba poslati jasnu poruku da je neophodno da čuvamo naše šume i da budemo maksimalno odgovorni prema njima.

-Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastoji da u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima prvenstveno se bavi zaštitom i unapređenjem stanja crnogorskih šuma i u narednom periodu sigurno ćemo to postaviti kao glavni poslovni cilj – kazao je on.

Nakon pozdravnog govora direktora Uprave, prisutnima se obratio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, koji je istakao da je 21. mart, Međunarodni dan šuma, dobra prilika da se svake godine podsjetimo važnosti šuma za svakog stanovnika na Zemlji i ukažemo na vrijednosti šuma, kojima doprinose kvalitetu života i očuvanju prirode.

Govoreći o stanju crnogorskih šuma, uticaju abiotičkih i biotičkih faktora, ali i porastu tražnje za drvetom i prekomjernom korišćenju, ministar je naglasio da svjesni svih tih činjenica, danas kao društvo ulažemo značajne napore na reformi sektora šumarstva, sa ciljem postizanja održivosti gazdovanja šumama.

-Pripremljena je i nova Strategija razvoja šumarstva za naredni petogodišnji period, koja u mjeri mogućeg preuzima trendove iz Evropske strategije za šume. Njen fokus je ulaganje u šume, umjere njege, gajenja i obnavljanja šuma. Na polju zaštite šuma naglasak je stavljen na preventivne mjere, u cilju održavanja stabilnosti i vitalnosti naših šuma – rekao je Joković.

Na kraju, on je pozvao sve vlasinke i korisnike šuma, kao i ostale relevantne subjekte, da racionalnim korišćenjem i povećanim stepenom zaštite šuma i brige o šumama, daju svoj doprinos poboljšanju stanja šuma, kao našeg sve dragocijenijeg prirodnog bogatstva, čuvajući ih za naš život i život budućih generacija.

Prisutnima se nakon ministra obratio i rukovodilac Područne jedinica Kolašin, Radovan Dabetić, koji je istakao veliko zadovoljstvo i zahvalnost što je na ovaj značajan ekološki praznik upravo Kolašin imao priliku da da skroman doprinos obnavljanju šuma, kroz akciju pošumljavanja i da prezentuje aktivnosti koje su u prethodnom periodu uspješno sprovođene. On je dodao da će i u narednom periodu nastojati da donose prave odluke i da će to biti njihov zalog za budućnost.

-Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastojaće i u narednom periodu, da predanim i odgovornim radom, zaštiti i unaprijedi crnogorske šume, zbog čega apelujemo i na javnost da se sa posebnom pažnjom i poštovanjem odnose prema jednom od naših najvrijednijih resursa – zaključio je Dabetić.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Djeca učila o očuvanju šuma i klimatskim promjenama

ECO MNE

Crnogorske šume – nemjerljivo bogatstvo koje treba čuvati

ECO MNE

Podgorica će uskoro dobiti postrojenje za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda