Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

U Nigeriji pronašli način rješavanja problema prekomjernog otpada

Crno zlato: Pozitivan primjer ponovne upotrebe iskorišćenih guma

U Crnoj Gori, kao i u mnogim drugim zemljama, otpad guma predstavlja ozbiljan ekološki problem. Na sreću, postoje inspirativni primjeri širom svijeta koji pokazuju kako se ovaj problem može riješiti na održiv način. 

Radnik sređuje polovne automobilske gume u pripremi za reciklažu u fabrici reciklaže za upravljanje otpadom u Fritaunu u Ibadanu, Nigerija, 17. septembra 2021. Foto: Reuters

U Nigeriji, zemlji poznatoj po izvozu nafte, preduzetnica Ifedolapo Runsewe prepoznala je vrijednost starog automobilskog otpada i osnovala Freetown Waste Management Recycle, industrijski pogon posvećen transformaciji starih guma u kaldrmu, podne pločice i druge proizvode koji su veoma traženi u najnaseljenijoj afričkoj zemlji.

„Stvaranje nečeg novog od nečega što bi inače završilo kao otpad bilo je dio motivacije,” izjavila je Runsewe za Reuters u svom pogonu u gradu Ibadan, jugozapadnoj Nigeriji. „Uspjeli smo da stvorimo cjelokupan lanac vrijednosti oko guma,” dodala je.

U Nigeriji, upravljanje otpadom je često nepouzdano. U selima, gradovima i gradskim naseljima, gomile smeća su čest prizor, a stanovnici često spaljuju otpad u nedostatku sigurnijeg načina odlaganja. Gume se često jednostavno bacaju i ostavljaju. Freetown se oslanja na sakupljače koji prikupljaju stare gume sa divljih deponija, a za svaku gumu im se plaća između 70 i 100 naira (oko 0,08 – 0,12 eura). Neke gume se takođe dobavljaju direktno od mehaničara.

Čovjek radi na liniji za reciklažu polovnih automobilskih guma u ​​fabrici reciklaže za upravljanje otpadom u Fritaunu u Ibadanu, Nigerija, 17. septembra 2021.

Freetown je počeo sa radom 2020. godine sa samo četiri zaposlena, a rast je bio toliko brz da je radna snaga porasla na 128 ljudi. Do sada je reciklirano više od 100.000 guma, pretvarajući ih u sve, od ležećih policajaca do mekih podova za dječija igrališta.

Houssam Azem, osnivač kluba Lagos Jet Ski Riders, koji je kupio kaldrmu od Freetown-a za dječije igralište je izjavio da je važno podržavati svakoga ko reciklira u Nigeriji.

Ovaj primjer pokazuje da je moguće pronaći održiva rješenja za velike ekološke izazove i da učenje iz ovakvih primjera može služiti kao inspiracija za druge zemlje, uključujući i Crnu Goru, da pronađu kreativne načine za upravljanje otpadom.

Prir. N.B.

Izvor: www.voanews.com

Naslovna fotografija: www.zkg.de

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Prvi reciklomati stižu u Podgoricu

ECO POLIS

Crno zlato: Pozitivan primjer ponovne upotrebe iskorišćenih guma

ECO MNE

Promocija reciklaže kroz ekološku akciju „Zajedno za IDEAlnu okolinu!”