Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Idealna prilika za prelazak na vozila na električni pogon

Cijene polovnih električnih automobila opadaju

Posljednjih godina, globalne ekonomije su doživjele turbulentne promjene, posebno nakon izbijanja pandemije COVID-19. Ove promjene se naročito primjećuju u auto industriji u odnosu na ostale sektore, vjerovatno zbog visokih cijena automobila i velike pažnje koju privlače. Inflacija je dovela do rekordno visokih cijena automobila, kako novih, tako i polovnih vozila. Ovaj trend se naročito odražavao na tržištu električnih vozila. Srećom, dobra vijest je da konačno svjedočimo značajnom padu cijena polovnih električnih vozila.

Foto: www.cnbc.com

U Velikoj Britaniji je takav slučaj da dok su cijene polovnih automobila blago porasle (2,8%) u maju, cijene električnih vozila su dramatično pale, za 18,6%. To je prema podacima Indeksa maloprodajnih cijena automobila Auto Trader (eng. Auto Trader Retail Price Index).

Tržište polovnih električnih vozila prolazi kroz brze promjene, djelimično zbog povećanog broja električnih vozila koja su se pojavila na tržištu prije nekoliko godina, a sada su dostupna kao polovna vozila. Tesla Model 3 je počeo da se prodaje u velikim količinama 2018. godine, dok mnogi kupci novih automobila drže automobil 5 godina, a zatim pređu na bolji model. U proteklih nekoliko godina, tržište električnih vozila je doživjelo značajan rast, a očekujemo da će se tržište polovnih električnih vozila sve više razvijati kako ovi automobili budu dolazili u ruke novih vlasnika. Motor Finance Online izvještava da je prošlog mjeseca zabilježen ogroman porast akcija koje ulaze na tržište sa rastom od 201% na godišnjem nivou u maju. Ova brojka nadmašuje veoma snažan rast potražnje potrošača, koji je iznosio 44% na godišnjem nivou.

Princip ponude i potražnje jednostavno objašnjava da kada ponuda raste brže od potražnje, cijene opadaju, a kada ponuda raste znatno brže od potražnje, dolazi do značajnog smanjenja cijena.

Detaljnija analiza podataka o cijenama polovnih električnih vozila otkriva koliko je tržište ovih vozila prilično nestabilno. Iako se trenutna stopa rasta ponude polovnih električnih vozila usporava, dostigavši 201% na godišnjem nivou, maj je zabilježio najnižu stopu rasta od oktobra 2022. godine. Ipak, tržište i dalje bilježi ogroman priliv novih zaliha.

Trenutno je svakog dana dostupno oko 15.000 polovnih električnih vozila na prodaju na Auto Trader platformi, pri čemu je 29% njih dostupno po cijeni ispod 23 000 eura. Ovo predstavlja značajan porast u odnosu na 7% koji je zabilježen u avgustu 2022. 

Sa povećanom dostupnošću pristupačnijih električnih automobila, porasla je i potražnja potrošača. Udio upita za električnim vozilima (EV) starosti od jedne do pet godina generisanih preko Auto Trader platforme gotovo se udvostručio u posljednjih 12 mjeseci, sa 4% na 7,3%. Ovo predstavlja najviši nivo ikada zabilježen.

Zanimljivo je da su neki električni modeli postali jeftiniji od sličnih vozila sa konvencionalnim pogonom na tržištu polovnih vozila. Na primjer, trenutno je trogodišnji Jaguar I-PACE jeftiniji za približno 697 eura u odnosu na trogodišnji Jaguar F-PACE.

Naravno, neosporno je da je Tesla Model 3 dominirao na tržištu električnih vozila. Ovaj model je prvi započeo svoju ekspanziju i još uvijek je vrlo tražen među mnogim kupcima. 

Tesla model 3. Foto: www.insideevs.com

Iako se ne radi o modelu koji je jeftiniji od automobila s pogonom na benzin, Tesla Model 3 postaje sve konkurentniji na tržištu. Sniženje cijena polovnih Teslinih vozila od strane prodavaca, koje je veće nego kod bilo koje druge marke kao odgovor na smanjenje cijena novih vozila, dovelo je do toga da prosječna cijena trogodišnjeg Modela 3 (oko 36 000 eura) sada iznosi samo oko 4 200 eura više od trogodišnjeg BMW-a serije 3 istog godišta. U avgustu je ta razlika iznosila nevjerovatnih 26 000 eura. Kao rezultat toga, udio Modela 3 u upitima za električna vozila putem Auto Trader platforme porastao je sa 8% na gotovo svaki peti upit (18%) u istom periodu.

Budućnost će nam otkriti što će se događati u narednim mjesecima i godinama, ali jedno je sigurno: sada je idealno vrijeme za kupovinu polovnih električnih automobila, uključujući polovni Tesla Model 3, u Velikoj Britaniji, ali i šire.

Prir. N.B.

Izvor: www.cleantechnica.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake

E-MOBILNOST

U Crnoj Gori nema regulativnih uslova za e-mobilnost, infrastruktura veliki izazov