Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Organizovan Bubo night - prikupljanje podataka o gnijezdećim teritorijama velike ušare (Bubo bubo), najveće sove u Evropi

Bubo bubo – najveća sova u Evropi potvrđena na 35 lokacija u Bjelovlićima i iznad Skadarskog jezera

Centar za zaštitu i proučavanje ptica organizovao je prošle nedjelje osmi po redu Bubo night-prikupljanje podataka o gnijezdećim teritorijama velike ušare (Bubo bubo), najveće sove u Evropi, saopšteno je iz ove organizacije.

Najveća sova u Evropi potvrđena je u Bjelopavlićima, padinama Rumije i duž obale našeg primorja.

-Februar je mjesec kada organizujemo jedan od najljepših događaja u godini, posebno nam je drag jer je u kalendaru naših događaja „vjesnik proljeća“, najavljuje najljepši period gniježđenja ptica. Bubo night smo ove godine organizovali osmi put. Ovogodišnji događaj organizovali smo tokom dvije noći, 15. i 21. februara. O uspješnosti cijele akcije govori podatak da smo na 75 tačaka potvrdili 35 pjevajućih mužjaka (i jednu ženku koja je odgovarala na zov svom voljenom), a sve zajedno sa čak 91 učesnikom – navode u saopštenju.

Predavanja o Bubo bubo sovi – Foto: CZIP

Bubo night je osmišljen u Sloveniji prije 25 godina od strane njihovog ornitologa Tomaža Miheliča. Događaj je već poprimio regionalni karakter, pa se osim u Sloveniji i Crnoj Gori, ova vrsta istraživanja sprovodi i u Hrvatskoj, Italiji i Srbiji, a izvjesno je i da će se organizovati u Albaniji.

-Ovo je jedna od najuspješnijih istraživačkih akcija koja uključuje učešće velikog broja volontera. Metodologija popisivanja velike ušare iziskuje da jedna osoba bude na određenoj tački u sumrak, tako da jednu tačku može pokriti samo jedna osoba tog dana. Ovo je razlog za poziv našim volonterima i ljubiteljima ptica da se pridruže, kako bismo dobili što preciznije podatke i na taj način zajedno doprinijeli istraživanju. Ukoliko imamo 20 ljudi na terenu i pokrivaju 20 tačaka, takva akcija zamjenjuje 20 dana rada za jednog istraživača – dodaju iz CZIP.

Učesnici Bubo night-a – Foto: CZIP

Kako su istakli, ove godine imali su sreću da najavljene Bubo večeri organizujuju po planu, jer nije bilo vjetra koji bi ih omeo. -Za stare učesnike ovaj događaj je bio obnova već stečenog znanja i vještina osluškivanja i susret sa starim prijateljima, a za nove učesnike potpuno novi doživljaj. Za nas predstavlja sjajno druženje sa divnim ljudima i velikim ušarama. Jedno je sigurno – Bubo night je postao tradicija – zaključuju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Prir. M.V.  

Izvor naslovne fotografije : Zoološko društvo Srbije

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Bubo bubo – najveća sova u Evropi potvrđena na 35 lokacija u Bjelovlićima i iznad Skadarskog jezera

ECO MNE

CZIP: Očuvanje Ulcinjske solane jedan od ključnih faktora za ulazak u EU

ECO MNE

Edukativna stanica “Zeta” – Nova oaza znanja i očuvanja prirode