Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Brod u Bijeloj spreman za izvoz grita

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, boraveći u  radnoj posjeti Brodogradilištu Bijela, saopštio je da je nakon godinu i po pauze, brod konačno spreman za izvoz grita u Španiju.

-Vrlo je važno što smo nastavili sa dekontaminacijom ove lokacije i nadamo se da će ovaj prostor ubrzo biti bez opasnog otpada i kontaminiranog zemljišta – kazao je Krivokapić.

On je istakao da je zahvaljujući naporima Vlade ovaj posao završen na zadovoljstvo Svjetske banke, renomirane francuske kompanije Valgo i Vlade Crne Gore.

Nastavljamo da radimo na unapređenju životne sredine i učinićemo sve da Crna Gora bude suštinski ekološka država, a ne samo deklarativno

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Osim Krivokapića, Brodogradilište Bijela posjetili su ministar ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović i ambasador Francuske Kristijan Timonije.

– Nakon dvogodišnjeg zastoja, Vlada je uspjela da u saradnji sa tako značajnom kompanijom Evropske unije kao što je Valgo i Svjetskom bankom, nastavi ovaj projekat koji je neophodan Bijeloj, ali i čitavoj Crnoj Gori na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini – istakao je Mitrović.

Kako je dodao, taj dio Primorja, postaće čist i spreman za nove turističke izazove. 

-Ne smijemo zaboraviti ni naše podmorje koje je toksičnim emisijama iz ovog zemljišta, od industrijskih ulja i antifungalnih emulzija do azbesta i teških metala, bilo izuzetno ugroženo, naročito u ovom dijelu zaliva. Ova remedijacija pomoći će nam u borbi koju vodimo za zaštitu živog svijeta našeg podmorja koje se, između ostalog diči, velikim zajednicama zlatnih korala – dodao je Mitrović.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Prostor nekadašnjeg Brodogradilišta Bijela u potpunosti očišćen od grita

ECO MNE

Brod u Bijeloj spreman za izvoz grita