Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

EPCG i UGTR potpisuju memorandum o obnovljivim izvorima energije

Američki investitori pozvani da ulažu u energetski sektor Crne Gore

Crna Gora, prepoznata kao država sa velikim potencijalom otvara vrata za američke investitore koji planiraju da investiraju u energetski sektor. Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), predvođena predsjednikom Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom, nedavno je posjetila Sjedinjene Američke Države kako bi potakla investicije i razvoj obnovljivih izvora energije (OIE) u Crnoj Gori.

Foto: EPCG

U sklopu svoje posjete SAD-u, delegacija EPCG održala je značajne sastanke u New Yorku sa predstavnicima domaćina, američkom kompanijom UGTR (United Green Technology Resources) i predstavnicima međunarodne ING banke. Na sastanku su prisustvovali Rober Doyle, glavni finansijski direktor kompanije UGTR, i Gemma Boe, direktorica za strukturirano finansiranje izvoza u ING banci.

Ova posjeta predstavlja nastavak saradnje, budući da su predstavnici EPCG i kompanije UGTR već u novembru prethodne godine potpisali memorandum o strateškoj saradnji u razvoju projekata iz oblasti OIE, s posebnim fokusom na solarnu energiju. Korejska kompanija Hyundai Engineering također je partner u ovoj saradnji.

Predsjednik EPCG, Milutin Đukanović, istakao je da saradnja s američkim kompanijama u sektoru energetike ima strateški značaj kako za EPCG tako i za Crnu Goru, te da će pomoć američkih investitora i finansijskih institucija doprinijeti daljem razvoju energetskog sektora zemlje.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, naglasio je da ulaganje američkih kompanija i finansijskih institucija u energetski sektor Crne Gore značajno povećava rejting i ekonomski značaj zemlje, a takođe doprinosi stvaranju povoljne investicione klime.

Gemma Boe iz ING banke istakla je njihovu posvećenost finansiranju projekata koje EPCG i UGTR planiraju zajedno realizovati, uključujući izgradnju solarne elektrane Velje Brdo. Takođe je izrazila interes za buduću saradnju na drugim projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije koje EPCG razvija.

ING banka je globalna banka sa prisustvom u više od 40 zemalja širom svijeta, sa preko 37 miliona klijenata i više od 60.000 zaposlenih. Sjedište banke je u Amsterdamu, a ima i predstavništvo u New Yorku, čije se akcije kotiraju na berzama u Amsterdamu, New Yorku i Briselu.

Ova saradnja će biti predstavljena i na Solar Power International 2023, jednom od najvećih sajmova energetike na svijetu i najvećem sajmu iz oblasti obnovljivih izvora energije u Americi, koji će se održati od 11. do 14. septembra. Predstavnici EPCG će učestvovati na ovom događaju na poziv njihovih američkih partnera iz UGTR kompanije.

Saradnja između Crne Gore i američkih investitora u energetskom sektoru predstavlja značajan korak prema razvoju održive i čiste energetike u zemlji, dok istovremeno otvara nove mogućnosti za ekonomski rast i prosperitet Crne Gore.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Objavljeni rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno poslovnog kompleksa ,,SUNČANI GRAD”

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima