Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nastavlja se devastacija prirode Crne Gore

Alarmantna situacija: Nelegalna sječa stabala u Nacionalnom parku Durmitor

U posljednje vrijeme, ekološke prijetnje postaju sve ozbiljniji problemi širom svijeta. Nažalost, Crna Gora nije izuzetak, a nedavni slučaj nelegalne sječe smrčevih stabala unutar Nacionalnog parka Durmitor na Žabljaku postavlja ozbiljna pitanja o zaštiti prirode.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, dr Milan Gazdić, zajedno sa svojim timom, reagovao je na prijavu NVO “Koalicija za održivi razvoj” i posjetio spornu lokaciju. Datum 16. augusta 2023. ostaje zabilježen kao dan kada je otkrivena masovna nelegalna sječa stabala unutar drugog područja Nacionalnog parka Durmitor.

Šteta nanesena prirodi je alarmantna. Na osnovu inicijalnih procjena, tokom tekuće godine je posječeno između 60 i 70 smrčevih stabala. Još gore, pronađeno je i oko 120 stabala koja su posječena u ranijim godinama. Svi ovi zločini nad prirodom dodatno su potvrđeni činjenicom da su sva stabla bez ikakvih oznaka i doznaka, jasan znak ilegalne sječe.

Foto: Freepik

Naravno, ovo nije prvi put da Crna Gora suočava sa sličnim izazovima. Periodično uništavanje šuma unutar zaštićenih prostora postaje sve češći scenario. Prethodni slučajevi, uključujući onaj u septembru prethodne godine kada je posječeno čak 248 metara kubnih drvne mase, jasno ukazuju na potrebu za snažnijim mjerama zaštite prirodnih bogatstava.

Nakon terenskog obilaska, Gazdić održao je sastanak sa direktorom Nacionalnog parka Durmitor, Perom Popovićem. Sastanak je imao za cilj analiziranje negativnih pojava unutar zaštićenog područja i razmatranje hitnih intervencija koje bi se morale preduzeti u najskorijem periodu.

Gazdić je potvrdio odlučnost Agencije za zaštitu životne sredine u suzbijanju ovakvih aktivnosti. Protiv odgovornih osoba će biti pokrenuta krivična prijava, a takođe će biti pokrenut postupak procjene štete nanijete prirodi. Ono što zabrinjava je činjenica da je napadnuti prostor postao izvor zaraze i razmnožavanja potkornjaka, što dodatno povećava štetu. Sušena stabla takođe predstavljaju rizik od šumskih požara, s obzirom na ostavljeni suvi materijal.

Agencija za zaštitu životne sredine je preduzela korake u skladu sa svojim nadležnostima i Zakonom o šteti životnoj sredini. Nacionalni park Durmitor je prepoznat kao odgovoran operater, te će se sprovesti postupci kako bi se utvrdila odgovornost za štetu nanesenu prirodi.

Nadležne agencije planiraju provesti dodatne aktivnosti kako bi se spriječila dalja devastacija ovog dragocjenog zaštićenog prostora. Situacija zahtijeva hitne akcije i zajednički napor kako bi se zaustavila nelegalna sječa stabala i sačuvala prirodna riznica Nacionalnog parka Durmitor za buduće generacije.

Prir. N.B.

Naslovna fotografija: Freepik

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Završena naučna konferencija u Plavu i Gusinju: Istaknuti značaji očuvanja životne sredine u Crnoj Gori

ECO MNE

Alarmantna situacija: Nelegalna sječa stabala u Nacionalnom parku Durmitor

ECO MNE

Green Home realizovao trening o građanskom aktivizmu u oblasti upravljanja šumama